SON DAKİKA
Hava Durumu

İsveç Mahkemesi, Kur'an-ı Kerim yakma yasağını iptal etti!

İsveç Mahkemesi, ülkede "Kur'an-ı Kerim yakma" hedefli protesto gösterisine getirilen polis yasağını iptal etti.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2023 17:44
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2023 18:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İsveç Mahkemesi, Kur'an-ı Kerim yakma yasağını iptal etti!

NATO'ya üye olmak için adım atan İsveç, Aralık 2022'de terör eylemlerine sessiz kalması nedeniyle Türkiye'nin tepkisini çekmişti. Bu nedenle NATO üyesi ülke Türkiye, İsveç'in üyelik başvurusuna onay vermeyerek süreci askıya almıştı.

Ülkede terör eylemlerine ve gösterilerine izin vermeyeceğini dile getiren ve buna yönelik olarak 29 Haziran 2022'de Üçlü Muhtıra imzalayan İsveç hükumeti yine şaşırtmadı. Kasım ayında Kur'an-ı Kerim yakan Rasmus Paludan isimli aşırı sağcı provokatörün eylemleri büyük yankı uyandırmıştı. İsveç'te ve çeşitli ülkelerde Kur'an-ı Kerim yakma eylemi yasaklanmıştı. 

İSVEÇ MAHKEMESİ KUR'AN YAKMA YASAĞINI İPTAL ETTİ!

İsveç Mahkemesi, şubat ayında Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına yönelik protesto gösterisini yasaklayan polis kararını iptal etti. Mahkeme "güvenlik riski endişelerinin protesto hakkını kısıtlamaya yeterli olmayacağını" ileri sürdü.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO SÜRECİ

İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üyelik sürecine yaklaşık bir yıl önce adım attı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 30 NATO üyesi ülkesinden onay alması gereken İsveç ve Finlandiya, 28 ülkenin onayını aldı. Bölücü terör örgütü PKK ve uzantılarına destek verdiği için Türkiye'nin onayına takılan iki ülke, 29 Haziran 2022'de Madrid Zirvesi'nde Üçlü Muhtıra imzaladı. Teröristlere destek vermeyeceklerine dair taahhütte bulunan İsveç'in tutumu gözlemlenmeye devam ediyor. 

Ancak Kasım 2022'de İsveç'te teröristlerin Türk bayrağının üzerinde yürümesine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketinin asılmasına ve son olarak Kur'an-ı Kerim'i yakmasına sessiz kalan İsveç hükumetine tepkiler çığ gibi büyüdü. Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine onay sürecini askıya aldı.

Diğer yandan Finlandiya, Macaristan ve Türkiye'nin yeşil ışık yakmasıyla 4 Nisan 2023'te resmen NATO'ya üye oldu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.