SON DAKİKA
Hava Durumu

İsveç itiraf etti: Ülkede PKK faaliyetleri çok geniş

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, bölücü terör örgütü PKK/YPG'nin, ülkedeki faaliyetlerinin geniş olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2023 10:52
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2023 11:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İsveç itiraf etti: Ülkede PKK faaliyetleri çok geniş

Finlandiya ile NATO'ya üyelik sürecine giren İsveç, ülkesindeki  PKK/YPG'nin terör örgütü faaliyetleri nedeniyle tepki almıştı. İsveç'in üyelik süreci Kasım 2022'de NATO üyesi Türkiye'nin olumsuz yaklaşımı nedeniyle askıya alınmıştı. Finlandiya ise NATO üyelik sürecini tamamlayarak resmen NATO üyesi ülke oldu.

İSVEÇ: TÜRKİYE'YE KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ VAR

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, PKK/YPG terör örgütünün faaliyetleriyle ilgili Dahens Nyheter gazetesine açıklamalarda bulundu. Bakan Billström, terör örgütüyle mücadele konusunda Türkiye'ye karşı sorumluluklarının olduğunu belirtti. Billström, "Terör örgütü PKK'nın İsveç'te daha önceden bilinmeyen geniş faaliyetleri var. Türkiye'nin de İsveç'in NATO üyeliğini onaylamamasının nedeni bu. Bu problemle ilgilenmek için Türkiye'ye karşı sorumluluklarımız var" dedi.

İSVEÇ, PKK/YPG'YE YÖNELİK ÖNLEM ALACAK MI?

Billström, terör örgütü faaliyetleri kapsamında İsveç hükumetinin çalışma yürütüğünü dile getirdi. Billström, "PKK'nın topraklarımızdaki faaliyetleri çok geniş. Türkiye'ye yönelik terör faaliyetlerini finanse etmek için kapsamlı çalışmalar yürütülüyor. Ayrıca uyuşturucu satışı ve İsveç toplumuna zarar veren çeşitli yollarla para toplamak için topraklarımızı üs olarak kullanıyor. Başka bir ülkede terör için kullanmaları, bizim bu faaliyetleri daha az ciddiye almamızı gerektirmez" ifadelerini kullandı. 

İsveç, 1 Haziran'da yürülüğe girecek yeni ceza yasasıyla birlikte PKK/YPG terör örgütü mensuplarını cezalandıracağını bildiriyor. Türkiye'nin ise gözü, 31 NATO üyesi ülkeden 29'unun onayını alan İsveç'in üzerinde.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO SÜRECİ

İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üyelik sürecine yaklaşık bir yıl önce adım attı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 30 NATO üyesi ülkesinden onay alması gereken İsveç ve Finlandiya, 28 ülkenin onayını aldı. Bölücü terör örgütü PKK ve uzantılarına destek verdiği için Türkiye'nin onayına takılan iki ülke, 29 Haziran 2022'de Madrid Zirvesi'nde Üçlü Muhtıra imzaladı. Teröristlere destek vermeyeceklerine dair taahhütte bulunan İsveç ve Finlandiya'nın tutumu gözlemlenmeye devam ediyor. 

Ancak Kasım 2022'de İsveç'te teröristlerin, Türk bayrağının üzerinde yürümesine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketinin asılmasına ve son olarak Kur'an-ı Kerim'i yakmasına sessiz kalan İsveç hükumetine tepkiler çığ gibi büyüdü. Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine onay sürecini askıya aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.