SON DAKİKA
Hava Durumu

İsveç'in NATO üyeliği, Macaristan ile Türkiye'ye bağlı

Macaristan Hükumet Sözcüsü Zoltan Kovacs, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması için Macaristan ile diplomatik çaba yürütmesi gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2023 10:50
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2023 12:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İsveç'in NATO üyeliği, Macaristan ile Türkiye'ye bağlı

NATO üyeliğine adım atan İsveç ve Finlandiya muhtelif sebepler dolayısıyla yaklaşık 1 yıldır beklemede. Macaristan ve Türkiye'nin kısmi onayıyla NATO'ya üye olmaya hazırlanan Finlandiya, İsveç'i geride bıraktı. NATO üyelik sürecinin uzun bir süre askıda kalacağı öngörülen İsveç, Macaristan ve Türkiye'nin onayında takılı kaldı. 

MACARİSTAN'DAN İSVEÇ'İN ÜYELİĞİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

Geçen hafta Ulusal Meclis'te, Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin yasa teklifini kabul ederek yeşil ışık yakan Macaristan, İsveç'in NATO üyeliğini desteklemiyor. Macaristan Hükumet Sözcüsü Zoltan Kovacs, İsveç'in Macaristan hakkındaki eleştirileri dolayısıyla söz konusu üyeliğin gecikebileceğini dile getirdi.

Kovacs sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "İsveç'in NATO'ya kabulü, diplomatik suçlamalar, özen ve saygı eksikliği dahil olmak üzere devam eden şikayetlerle ilgili endişelerimizi dile getirdiğimiz için zorluklarla karşı karşıya. Boşluğu kapatmak, her iki taraf için de önemli çabalar gerektirecektir" ifadelerine yer verdi.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO SÜRECİ

İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üyelik sürecine yaklaşık bir yıl önce adım attı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 30 NATO üyesi ülkesinden onay alması gereken İsveç ve Finlandiya, 28 ülkenin onayını aldı. Bölücü terör örgütü PKK ve uzantılarına destek verdiği için Türkiye'nin onayına takılan iki ülke, 29 Haziran 2022'de Madrid Zirvesi'nde Üçlü Muhtıra imzaladı. Teröristlere destek vermeyeceklerine dair taahhütte bulunan İsveç ve Finlandiya'nın tutumu gözlemlenmeye devam ediyor. 

Ancak Kasım 2022'de İsveç'te teröristlerin Türk bayrağının üzerinde yürümesine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketinin asılmasına ve son olarak Kur'an-ı Kerim'i yakmasına sessiz kalan İsveç hükumetine tepkiler çığ gibi büyüdü. Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine onay sürecini askıya aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.