SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul'da Ukrayna'nın "Savaşa Karşı Kültür" projesi için hazırladığı belgeseller gösterildi

İstanbul'da vatanlarının bağımsızlığı için işgalci Rusya'ya karşı mücadele etmek üzere Ukrayna ordusuna katılan sanatçıların hikayelerini konu edinen kısa belgeseller gösterildi.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2023 17:48
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2023 11:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İstanbul'da Ukrayna'nın "Savaşa Karşı Kültür" projesi için hazırladığı belgeseller gösterildi

İstanbul Fransız Kültür Merkezinde dün Ukrayna tarafından hayata geçirilen "Savaşa Karşı Kültür" projesi çerçevesinde hazırlanan kısa filmlerin gösterimi yapıldı. Gösterimde, Rusya'nın Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişimi ve saldırılara başlamasından sonra vatanlarını savunmak için orduya katılan Ukraynalı görüntü yönetmeni Sergiy Mihalçuk (Serhiy Mikhalchuk), ünlü Ukraynalı grup "Antıtila", Kırım Tatar yönetmen ve oyuncu Ahtem Seytablayev'in hikayelerinin anlatıldığı 3 kısa film gösterildi.

Etkinliğe; Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy ve eşi Lyudmıla Nedilska, Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin ve Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Gülnara Bekirova ve çok sayıda davetli katılım gösterdi.

Film gösteriminden önce konuşan Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, Ukrayna sanatçılarının eline silah alarak vatanlarını savunmak için Rus işgal güçlerine karşı savaşmak zorunda kaldığı bu günlerde, saldırgan ülke Rusya’nın kültürü bir silah, bir propaganda aracı olarak kullandığına dikkat çekti. Başkonsolos, işgalci Rusya’ya karşı savaşan Ukrayna’nın sadece kendini değil tüm dünyayı savunduğunu vurguladı.

Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin ise yaptığı konuşmada, "Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş; tüm dünya düzenine, kültür ve medeniyetine bir meydan okumadır" ifadelerini kullandı.

Vatanlarını korumak için eline silah alan sanatçıların hikayeleri izleyenlere duygusal anlar yaşattı. Film gösterimi bittikten sonra belgeselin etkisinde olan izleyiciler birkaç dakika boyunca gözleri yaşlı sessizce salonda oturdu.

"ÇOCUKLARIMIZA BARIŞ İÇİNDE GELİŞEN BİR ÜLKE BIRAKACAĞIZ"

Film gösteriminden sonra Kırım Haber Ajansına konuşan Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, "Çok etkileyici bir film izledik. Ukrayna halkının 26 Şubat 2022’den itibaren işgalciye karşı yürüttüğü mücadele inanılmaz. Bu konuda daha çok film çekilecek, çok hikayeler anlatılacak. Çünkü bunlar toprağını, ailesini gerçekten seven insanların kahramanlık hikayeleri. İzlediğimiz belgesel, daha dün statlarda konser veren, Oscar’a aday olan filmleri çeken, filmlerde oynayan bugün ise eline silah alarak düşmana karşı savaşan sanat insanlarının hikayelerini anlatıyor. Biz Ukraynalılar ve Kırım Tatarları için dün ne olduğun önemli değil bizim için önemli olan, yarın çocuklarım için ne olacağım ve onlara nasıl bir devlet bırakacağım. Bu bizim özümüz. Biz kesinlikle çocuklarımıza barış ve rahat içinde gelişen güzel bir ülke bırakacağız" ifadelerini kullandı.

SAVAŞA KARŞI KÜLTÜR PROJESİ

"Savaşa Karşı Kültür" projesi, Rus saldırganlığına karşı vatanlarını korumak için Ukrayna ordusuna katılan ünlü Ukraynalı sanatçıları mercek altına alıyor.

Projenin amacı, Ukraynalı sanatçıların hikayeleri aracılığıyla dünyaya Ukrayna toplumunu, Ukrayna kültürünü, Ukrayna halkını ve değerlerini tanıtmak. Ukrayna halkının özgürlük ve kendi kimliğini korumak için mücadelesi, bu proje çerçevesinde dünya kamuoyuna anlatılıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.