SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalci Rusya, orduya katılmak istemeyen göçmenleri sınır dışı ediyor

İşgalci Rusya, Ukrayna'ya karşı savaşmak istemediğini bildiren Tacik göçmen Mansur Hojiev'e şiddet uygulayarak sınır dışı etti.

Haber Giriş Tarihi: 13.12.2023 09:52
Haber Güncellenme Tarihi: 13.12.2023 10:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalci Rusya, orduya katılmak istemeyen göçmenleri sınır dışı ediyor

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine yönelik olarak topyekun saldırı başlatan Rusya, orduda kaybettiği itibarını yeniden kazanmaya çalışıyor. Ukrayna'ya karşı savaşmak istemediğini belirterek ordudan kaçan askerleri hapishaneye toplayan Putin yönetimindeki Rusya, gözünü göçmenlere çevirmiş durumda. 

ORDUYA KATILMAK İSTEMEYEN GÖÇMENLERE VATANDAŞLIK REDDİ TEHDİDİ

Daha önce Rusya'da yaşayan 30 yaşındaki Mansur Hojiev, Rus ordusuna katılmak istemediği için şiddete maruz kaldığını söyledi. Özgür Avrupa Radyosu'na (RFREL) konuşan Hojiev, "12 Eylül'de (2023) Perm eyaletinin Sverdlovsk bölgesindeki göç ofisinde görevlendirildiğim sırada yetkililer bana [Ukrayna'da] savaşa gitmek için bir sözleşme imzalamam gerektiğini, aksi takdirde vatandaşlık başvurumun reddedileceğini söyledi" dedi.

Rusya'nın Perm Eyaletindeki Sverdlovsk bölge mahkemesinin Mansur Hojiev aleyhine açılan ceza davasında verdiği kararın bir kopyası.

TACİK GÖÇMEN, RUS ORDUSUNA KATILMAKİSTEMEDİ, ŞİDDETE MARUZ KALDI

Ukrayna'ya karşı savaşmak istemediğini belirten Hojiev, orduya katılmak istemediğini, oturma izni aldığı için Rusya'da yaşamaya devam edeceğini yetkililere bildirdiğini söyledi. Hojiev, iki haftanın ardından uyuşturucu kullandığını itiraf eden bir beyanname imzalaması için zorlandığını belirttiği açıklamasında, "Dört maskeli adam beni orada kelepçeledi, kafama plastik poşet geçirdi ve beni inek gibi bir minibüse itti. Beni bir ormana götürdüler, kollarıma ve bacaklarıma kablolar bağladılar ve bana elektrik şoku verdiler" diyerek işkenceye maruz kaldığını dile getirdi.

Hojiev, ekim ayında ise Rusya'dan sınır dışı edildiğini ancak sınır dışı edilirken para yatırmasını gerektiğini söyledi. Akabinde Tacikistan'a yeniden dönen Hojiev, maddi zorluklar çektiğini ifadelerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.