SON DAKİKA
Hava Durumu

İran'dan Rusya'ya Ukrayna resti: Her ülkenin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesine inanıyoruz

Rusya’nın Basra Körfezi'ndeki adaların statüsünü tartışmaya açarak Birleşik Arap Emirlikleri’ne verdiği destek İran'ı rahatsız etti. Bunun üzerine, İran'dan Ukrayna hususunda dikkat çeken bir çıkış geldi.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2023 21:48
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2023 22:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İran'dan Rusya'ya Ukrayna resti: Her ülkenin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesine inanıyoruz

Rusya, İran'ın Basra Körfezi'nde bulunan üç adası hususunda Birleşik Arap Emirlikleri tarafında saf tutmuştu. Bunun üzerine Rusya'ya İran'dan tepki yağdı. Tahran'dan, Moskova'ya karşı cephe almak için dikkat çeken bir açıklama geldi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, 18 Temmuz 2023 tarihinde Tahran’da düzenlenen basın toplantısında, Rusya'nın Ukrayna'daki topyekun işgal girişimi ve saldırıları hakkında konuştu.

İRAN, UKRAYNA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE İNANIYOR!

Rusya'nın Ukrayna'da işlediği savaş suçlarının ortağı olan İran'dan ilginç bir açıklama geldi. İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, tüm devletlerin toprak bütünlüğüne saygı gösterdiklerini ileri sürdü. İran Dışişleri Bakanı, uzun bir süredir Rusya’ya mühimmat ve insansız hava aracı sağlamalarını görmezden gelerek, "Uluslararası hukuka dayalı olarak Ukrayna da dahil olmak üzere her ülkenin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesine inanıyoruz” dedi. İranlı bakan devamında, "Ukrayna dahil tüm ülkelerin toprak bütünlüğünü vurguluyor, savaşın durdurulmasında ve siyasi çözüme odaklanılmasında ısrar ediyor ve çatışmanın taraflarından siyasi müzakere yoluna dönmelerini istiyoruz" açıklamasını yaptı.

İranlı Bakan, konuşmasında Rusya’nın Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyinde takındığı tavra dikkat çekti. Rusya'nın, İran’ın toprak bütünlüğüne yönelik müdahalesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

İRANLI ESKİ DİPLOMATLARDAN ÇİN VE RUSYA'YA TEPKİ

Rusya'nın Basra Körfezi'ndeki İran'a ait adaların statüsünü tartışmaya açması ve Birleşik Arap Emirliklerinden yana tavır almasının ardından taraflar arasında ipler gerilmişti.

İranlı eski diplomatlar, konuya ilişkin bir bildiri yayımlayarak, "Ulusal çıkarlar ve özellikle İran'ın toprak bütünlüğü hiçbir ülke ve siyasi sistemle anlaşma konusu olamaz. Çin gibi Rusya da İran'ın toprak bütünlüğünü bir uzlaşma aracına dönüştürmüştür" açıklamasını yapmıştı. Öte yandan, İran Devlet Başkanının Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi üyelerinin Basra Körfezi'nde bulunan 3 ada ile ilgili olarak Uluslararası Adalet Divanına sunduğu belgeye Rusya'nın verdiği desteği eleştirmişti.

RUS BÜYÜKELÇİ, İRAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞRILDI

Birleşik Arap Emirlikleri’ne verilen desteğin ardından Rusya'nın Tahran Büyükelçisi Aleksey Dedov, 12 Temmuz 2023 tarihinde İran Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.