SON DAKİKA
Hava Durumu

Hulusi Akar ve Ukrayna Büyükelçisi Bodnar görüştü

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ile görüşme gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2023 17:07
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2023 18:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hulusi Akar ve Ukrayna Büyükelçisi Bodnar görüştü

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ve beraberindeki heyet ile TBMM'deki makamında görüştü. Görüşmede, Türkiye'nin Ukrayna ile komşuluk ilişkilerinin her geçen gün geliştiğini ve gelişeceğini dile getiren Akar, özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile işbirliği, görüşme ve temaslarının hem iki ülkenin hem bölgenin yararına birçok işin kapısını açtığını kaydetti.

"BİZE DÜŞEN NE VARSA YAPTIK, YAPACAĞIZ"

Akar, bundan sonraki süreçte de karşılıklı ziyaretlerle ilişkilerin gelişeceğini vurgulayarak, "Barışın korunması, akan kanın durması önemli. Çünkü bugüne kadar gerçekten çok kayıp oldu. Olayın bir an önce derlenip toparlanıp bir noktaya gelmesi, artık görüşmelerin başlaması önemli. Biliyorsunuz, bütün savaşlar masada bitiyor. Tahıl koridoru başta olmak üzere bütün konularda, bölgede barışın sağlanması için elimizden gelen her türlü katkıyı bugüne kadar sağladığımızı en iyi siz biliyorsunuz. Bir an önce tansiyonu düşürmek ve akan kanın durması gerekiyor. İnsani yardım konusu görüşmelerinin geliştirilmesi, çözüm bulunması, barışçıl yol ve yöntemlerin bulunması konusunda bize düşen ne varsa yaptık, yapacağız" ifadelerini kullandı.

Resim

"HEPSİ TÜRKİYE'NİN BAŞARISIYDI"

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Akar ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bodnar, Hulusi Akar'ın bakanlık döneminde yaptığı katkılar ve şahsi gayretleriyle iki ülke arasındaki işbirliğinin önemli oranda arttığına dikkat çekerek, "Tahıl koridoru sizin sayenizde imzalandı diyebiliriz. İnsani yardım konularında da zor günümüzde ne kadar destek olduğunuzu hiçbir zaman unutmayacağız. Zor savaş günlerinde sizin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türk halkının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğine ne kadar teşekkür etsek her zaman az kalacak. Tahıl koridorunun imzalanması, yürürlüğe girmesi, esir değişimi ve diğer insani konular, aslında bütün hepsi Türkiye'nin başarısıydı. Tahıl koridoru durduruldu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bunun yeniden başlatılması için yoğun çabalarını sürdürüyor. Çünkü dünya için öneminin farkındayız" dedi.

"7 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİNE ULAŞTIK"

Bodnar, "İkili ilişkilerde sizin güçlü enerjiniz ve çabalarınız sayesinde halihazırda birçok proje başlatıldı. Sadece Milli Savunma Bakanı olarak değil aynı zamanda Ekonomik Komitenin Başkanı olarak da çok fazla girişiminiz oldu. Tabii savunma kısmında da inanılmaz bir başarı elde ettik ama özellikle Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması yürürlüğe dahi girmeden 7 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmış durumdayız" açıklamasını yaptı.

"DURMUŞ OLAN BU TAHIL NAKLİYATININ BİR AN ÖNCE BAŞLAMASI"

Hulusi Akar, sorunların çözümünde yaklaşımların ve modellerin önemine dikkati çekti. Tahıl Koridoru Anlaşması ile savaşan tarafların sorununun çözümü için bir noktaya gelindiğine dikkat çeken Akar, "Temennimiz, dileğimiz şu anda durmuş olan bu tahıl nakliyatının bir an önce başlaması, tarafların bu konuda mutabakat sağlaması. Çünkü gerçekten bir taraftan insanların ihtiyacı var, diğer taraftan da iki ülkenin birbirleriyle olan münasebetleri bakımından çok önemli bir göstergeydi. Karşılıklı oturup konuşabildiklerini göstermesi bakımından iki taraf için de önemli bir kazanımdı. Maalesef şimdi durdu. Bunun yeniden başlaması için gayretlerimizi sürdürüyoruz" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.