SON DAKİKA
Hava Durumu

Hocalı Soykırımı faillerinden Ermeni terörist yakalandı ve savaş suçlarını itiraf etti

Azerbaycan, 1992'de Ermeni teröristler tarafından Azerbaycanlılara karşı gerçekleştirilen Hocalı Soykırımı'nın faillerinden birini daha yakaladığını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2023 22:04
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2023 22:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hocalı Soykırımı faillerinden Ermeni terörist yakalandı ve savaş suçlarını itiraf etti

Azerbaycan hükûmeti, 1992 yılında Ermeni teröristlerce Azerbaycan Türklerine karşı gerçekleştirilen Hocalı Soykırımı'nın faillerinden birini yakaladığını duyurdu.

HOCALI SOYKIRIMI FAİLLERİNDEN MADAT BABAYAN

Azerbaycan Devlet Güvenlik Servisinden yapılan açıklamada, Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarında yasa dışı Ermeni silahlı gruplar tarafından işlenen terörizm ve diğer ciddi suçlara ilişkin soruşturmaların devam ettiği bildirildi. Ayrıca, Azerbaycan ordusunun 19 Eylül'de Karabağ'da gerçekleştirdiği antiterör operasyonunda Hocalı Soykırımı'nın faillerinden Madat Babayan'ın yakalandığı ve Babayan'ın Hocalı Ssoykırımı ile ilgili verdiği bilgiler üzerine incelemelerin yapıldığı kaydedildi.

Madat Babayan qətlə yetirdiyi azərbaycanlıların yerini etiraf etdi (FOTO)

AZERBAYCAN TÜRKLERİNE SOYKIRIM YAPTIĞINI KABUL ETTİ

Soruşturma sırasında soykırım faili Babayan, 24 Şubat 1992 tarihinde Ermeni Silahlı Kuvvetleri görevlisi, Yarbay Arkadiy Şirinyan'ın önderliğinde Hocalı Soykırımı'na katıldığını itiraf etti. Babayan ayrıca, Gözlü ve Gözlükörpu köylerinin sakinlerinden oluşan Ermeni silahlı çetelerinin, Kelbecer'in Yayıcı, Heyvalı ve Zeylik köylerinden diğer Ermeni silahlı çeteler ile birlikte Hocalı ilçesinin Tezabina köyünde Azerbaycanlıları yok etmek için önceden hazırlanmış bir plan ile 25 Şubat 1992 günü saat 23.00 civarında Hankendi'den Hocalı şehrine saldırı düzenlendiğini kabul etti.

100'DEN FAZLA SİVİLİN ESİR ALINDIĞINI İTİRAF ETTİ

Babayan ifadesinde, Aşgaran ilçesine kaçmak isteyen çoğunluğu kadın 150'den fazla engelli insanın pusuya düşürülerek otomatik silahlarla öldürüldüğünü bildirdi. Babayan ayrıca soykırımın gerçekleştirdiği 26 Şubat 1992 tarihinde, Azerbaycanlıların cenazelerini toplarken Vamik Petrosyan, Şirin Şirinyan ve diğer çete üyelerinin cesetler üzerinde aşağılayıcı eylemlerde bulunduğunu ve Hocalı'da 100'den fazla sivilin esir alındığını itiraf etti.

Madat Babayan qətlə yetirdiyi azərbaycanlıların yerini etiraf etdi (FOTO)

TOPLU MEZARLARIN YERİNİ GÖSTERDİ

Babayan'ın ifadesine yer verilen açıklamada, Hocalı'da yaptıkları yağmalarla ve katlettikten sonra gömdükleri Azerbaycanlıların toplu mezarlarının yerini gösterdiği kaydedildi.

HOCALI SOYKIRIMI

Türk yurdu Hocalı’da, 31 yıl önce bugün dünyanın gözü önünde Azerbaycan Türklerine yönelik insanlık tarihinin en korkunç soykırımlarından biri gerçekleştirildi. Hocalı Soykırımı, Azerbaycan tarihinin en trajik ve yıkıcı olaylarından birisi olarak hafızalara kazındı. 26 Şubat 1992'de Karabağ Savaşı sırasında Ermeni Silahlı Kuvvetlerinin Rus ordusunun desteğiyle Karabağ bölgesinde bulunan Hocalı şehrine saldırmasıyla, aralarında kadınlar, çocuklar ve yaşlıların da bulunduğu yüzlerce masum Azerbaycan Türkü sivil katledildi.

Karabağ'da küçük bir şehir olan Hocalı, 1991'den beri Ermeni Silahlı Kuvvetleri tarafından kuşatma altındaydı. Şehrin elektriği ve suyu kesikti. Bölge sakinleri sürekli bir saldırı korkusu içinde yaşıyordu. Sovyet Kızıl Ordusunun 366. Motorize Alayının işbirliğindeki Ermenistan kuvvetleri, 1992 yılında 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gece, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı şehrinde yaşayan Azerbaycan Türklerine yönelik soykırım başlattı. Ermeniler, 25 Şubat 1992 gecesinden itibaren 936 kilometre alana sahip, 2 bin 605 aile ile toplam 11 bin 356 kişinin yaşadığı bir Hocalı kasabasına üç koldan saldırdı. 25-26 Şubat 1992 gecesi Ermeni güçleri kasabaya topyekun bir saldırı başlatan Ermeniler, kendilerini savunma imkânı olmayan sivillere saldırmak için ağır toplar, tanklar ve diğer askeri teçhizatı kullandılar. Ermeni askerleri, kasabaya ilerlediler, gördükleri herkese ateş açtılar, yollarına çıkan herkesi acımasızca öldürdüler.

Saldırıdan sonraki gün, hafızalardan yıllarca silinmeyecek görüntüler ortaya çıktı. Hocalı kuşatmasından kaçamayan Azerbaycan Türkleri yakın tarihin gördüğü en acımasız, en vahşi zulmüne maruz kaldı.

Kasabadan kaçmayı başaran Azerbaycan Türkü siviller, dondurucu soğukta ve uygun giysi ve yiyecek olmadan dağlardan kaçmak zorunda kaldılar. Birçoğu soğuğa maruz kalmaktan öldü, diğerleri ise Ermeni askerleri tarafından yakalanıp işkence gördü.

Hocalı'da, 26 Şubat 1992'de Ermeni güçlerince 613 sivil katledilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.