SON DAKİKA
Hava Durumu

Freedom House: Çin ulus ötesi en çok baskı yapan ülke

Freedom House insan hakları örgütünün yayımladığı yıllık raporda Çin'in, 2014’ten bu yana yurtdışındaki vatandaşlarını en fazla hedef alan ülke olarak bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2023 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2023 17:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Freedom House: Çin ulus ötesi en çok baskı yapan ülke

Freedom House insan hakları örgütü, dünya çapındaki ülkelerin, yurt dışındaki yaşayan vatandaşları ile ilgili uyguladığı yöntemleri inceleyen ve Pekin yönetiminin yurt dışında yaşayan Uygurların zorla iade edilmeleri için diğer devletlere baskı yaptığına yönelik yıllık raporu yayımladı.

Freedom House'un "Hala Güvenli Değil: 2022'de Ulusötesi Baskı" başlıklı raporunda, Çin hükumetinin, 2014’ten bu yana sınırları dışında yaşayan vatandaşlarını susturmak için yasa dışı iadesini talep etme, fiziksel ve dijital tehditler gibi ulusötesi baskıcı taktiklere sürekli başvurduğu bildirildi. Raporda ayrıca, "Freedom House'un veri tabanında, belgelenmiş tüm ulusötesi baskı olaylarının yüzde 30'unun menşe ülkesi Çin'dir" ifadeleri kullanıldı.

ÇİN HÜKUMETİ YURT DIŞINDA YAŞAYAN AKTİVİSTLERİ TEHDİT EDİYOR

ABD merkezli düşünce kuruluşu olan Freedom House tarafından hazırlanan raporda, 2014 yılından bu yana 38 devletin yurt dışındaki vatandaşlarına yönelik 854 müdahalesi mercek altına alındı.

Örgütün Başkanı Michael Abramowitz, raporla ilgili yaptığı açıklamada, “Bütün dünyada bu konuda hassasiyetin artmasına rağmen giderek daha fazla otoriter hükumet, kendi diasporaları ve sürgündeki insanlar üzerinde kontrol sağlamaya çalışıyor. Özellikle Çin, sığınma talep edenler da dahil olmak üzere yurt dışına kaçan Çinli vatandaşları (Uygur Türkleri de dahil) sınır dışı etmeleri veya iade etmeleri için diğer ülkelere baskı yapıyor. Ayrıca ekonomik ve diplomatik gücünü kullanmaktan çekinmiyor. Çin hükumeti ayrıca yurt dışında yaşayan aktivistlere ve muhaliflere yönelik siber saldırılar ve dijital tehditler uyguluyor" dedi.

Raporda, dünyadaki diğer devletlere otoriter hükumetlerden gelecek bu tür baskılara,  kararlılıkla karşı konulması gerektiği istendi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.