SON DAKİKA
Hava Durumu

Bosna'da yaşanan Ferhadiye Katliamı'nın kurbanları anıldı

Bosna Hersek'te 27 Mayıs 1992'de Ferhadiye Katliamı'nda hayatını kaybeden 28 sivil için anma töreni düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2024 13:07
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2024 17:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bosna'da yaşanan Ferhadiye Katliamı'nın kurbanları anıldı

Bosna Hersek Savaşı (1992-1995) esnasında Sırplar tarafından yapılan katliamların acısı, üzerinden yıllar geçse de dinmiyor. 27 Mayıs 2024 tarihinde Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da 32 yıl önce gerçekleşen Ferhadiye Katliamı'nda hayatını kaybedenler anıldı. Anma törenine; Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Hırvat Üyesi Zeljko Komsic, Saraybosna Kantonu Başbakanı Nihad Uk, Saraybosna Kantonu Gazi İşleri Bakanı Ömer Osmanoviç, Saraybosna Kantonu Savaşın Sivil Mağdurları Birliği Başkanı Senida Karovic, katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Meydana çelenk bırakıldı ve ardından dua edildi.

Resim

"ONLAR ÖLMEDİ, ÖLDÜRÜLDÜ"

Saraybosna Kantonu Başbakanı Uk, masum sivillerin ekmek sırası beklerken katledildiğini anımsattığı açıklamasında, "Kimse bunun tesadüf olduğunu söyleyemez. Her şeyi olduğu gibi adlandırmak lazım. Onlar ölmediler, öldürüldüler" dedi. Saraybosna Kantonu Savaşın Sivil Mağdurları Birliği Başkanı Karovic ise söz konusu katliamın kentteki en büyük katliamlardan biri olduğunu söyledi. Savaş esnasında Saraybosna'nın bin 425 gün kuşatma altında kaldığını belirten Karovic, “Öldürülenleri, yaralananları ve kuşatmada yaşanan kötülüklerden sağ kurtulan tüm Saraybosnalıları anıyoruz" ifadesini kullandı. 

"BUNA İZİN VERDİKLERİ İÇİN TÜM DÜNYAYA KIZGINIM"

Öte yandan Ferhadiye Katliamı'nda annesini kaybeden Merdzida Salic Ahmetovski, sivillerin sokak ortasında öldürülmesine hala bir anlam veremediğini söyledi. Ahmetovski, "Herkese, tüm dünyaya buna izin verdikleri için biraz kızgınım" dedi.

FERHADİYE KATLİAMI

Saraybosna'nın Ferhadiye Caddesi'nde Sırplar, 27 Mayıs 1992 tarihinde saat 09.55'te ekmek kuyruğunda bekleyen 28 sivilin hayatını kaybetmesine ve 136 sivilin ise yaralanmasına neden olmuştu. Fotoğraf açıklaması yok.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.