SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dışişleri Bakanı Fidan, Fransa Dışişleri Bakanı ile tahıl koridorunu görüştü

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Ukrayna tahılı için Karadeniz'de oluşturulan tahıl koridorunu ve KKTC'nin Pile-Yiğitler Yolu projesini ele aldı.

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2023 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2023 14:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dışişleri Bakanı Fidan, Fransa Dışişleri Bakanı ile tahıl koridorunu görüştü

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Pile-Yiğitler Yolu projesi ve Ukrayna tahılını dünya pazarlarına açacak olan Karadeniz Tahıl Girişimi konuları ele alındı.

PİLE-YİĞİTLER YOLU PROJESİ

Bakan Fidan'ın mevkidaşı Colonna ile ele aldığı Pile-Yiğitler Yolu projesi, KKTC Dışişleri Bakanlığınca Birleşmiş Milletler (BM) kontrolünde bulunan, Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşımı sağlamak üzere tamamen insani nedenlerle hazırlanmıştı.

KKTC Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada; Pile-Yiğitler Yolu'nun genişletilmesi ve iyileştirilmesi için hazırlanan projenin, Pile halkının bölgedeki arazilere kolayca ulaşımı, ekonomik açıdan kalkındırılması ve Pile köyüne İngiliz Egemen Üs Bölgesi'ne muhtaç olmadan geçiş yapılmasını sağlamak amacıyla hazırlandığı vurgulanmıştı.

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması konusunda ise Rusya'nın anlaşmadan tek taraflı çekilmesiyle beraber dünya pazarlarında gıda krizi meydana geldi. Türkiye, tahıl koridorunu yeniden aktif hale getirmek için çalışmalarına devam ediyor.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

(Rusya'nın Ukrayna'da vurduğu tahıl depolarından bir görüntü)

Açıklamanın ardından Rusya, Ukrayna limanlarından çıkan gemileri askeri tehlike olarak göreceği konusunda tehditler savurmuştu. Ardından, Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, Rusya'ya ait korvetlerin Odesa Limanı ile İstanbul Boğazı arasında devriye gezdiğini duyurmuştu. 

Rusya, tahıl anlaşmasından çekilmesinden bu yana Odesa Limanı'na saldırarak, Ukrayna'nın tahıl altyapısına ve hububat depolarına zarar veriyor.

UKRAYNA, KARADENİZ’DE MAHSUR KALAN GEMİLER İÇİN İNSANİ KORİDOR AÇTI

Ukrayna, Karadeniz limanlarında mahsur kalan gemiler için insani koridor açtığını ilan etti. İlk olarak, Şubat 2022’de işgalin başlamasıyla birlikte Ukrayna limanlarında mahsur kalan ve geçen yıl limanları tahıl sevkiyatına açan anlaşma kapsamında olmayan konteyner gemileri için bu durum geçerli olacaktı. Bahsi geçen insani koridor rotalarının, Rusya'nın işgalinin başlangıcından bu yana Ukrayna'nın Çornomorsk, Odesa ve Pivdennıy limanlarında bulunan sivil gemiler için de kullanılacağı belirtildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.