SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi için Litvanya'ya gidiyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11-12 Temmuz'da yapılacak olan Vilnius Zirvesi'ne katılmak üzere Litvanya'ya gidiyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2023 11:43
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2023 13:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi için Litvanya'ya gidiyor

NATO çatısı altında Litvanya'da 11-12 Temmuz 2023'te düzenlenecek olan Vilnius Zirvesi için geri sayım başladı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirveye katılmak üzere bugün Litvanya'ya yola çıktı.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Erdoğan 10-12 Temmuz 2023 tarihleri arasında Litvanya'da temaslarda bulunacak. Zirve kapsamında Erdoğan'ın liderler ile ikili görüşmeler yapması bekleniyor. 

Zirvede NATO'nun Ukrayna'ya sağlayacağı askeri destek, NATO'nun Rusya'ya karşı savunma ve caydırıcılık üzerine askeri planları ve İsveç'in NATO'ya üyeliği ele alınacak. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg geçen hafta yaptığı açıklamada Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile toplantı yapacağını dile getirmişti.

Erdoğan'ın, zirve kapsamından ABD Başkanı Joe Biden ile yüz yüze görüşmesi bekleniyor. 

İSVEÇ'İN NATO'YA ÜYELİK SÜRECİ

İsveç NATO biletini zorluyor - Lider Haber

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırıların ardından Finlandiya ve İsveç, NATO üyesi olmak için adım atmıştı. 30 NATO üyesi ülkeden onay alması gereken iki ülke, Türkiye'nin onayına takıldı. Bu çerçevede, her iki ülke de bölücü terör örgütü PKK/YPG faaliyetlerinin yürütülmemesi için 29 Haziran 2022'de Üçlü Mutabakat Metni imzalamıştı. İsveç, Türkiye'nin talebi üzerine terör örgütüne taviz verilmemesine yönelik verilen taahhüdü yerine getirmedi.

Finlandiya, 2023 yılının başında NATO üyesi ülke olmaya hak kazanırken, İsveç'te yürütülen terör faaliyetlerine sessiz kalan hükumet, Macaristan ve Türkiye'den onay alamadı. Bunun üzerine, 3 Mayıs 2023 tarihinde İsveç hükumeti, ülkede faaliyet yürüten teröristlere 4 yıla kadar hapis cezası verilmesi için yeni bir yasayı parlamentoya sundu.  Yasanın, 1 Haziran'da yürürlüğe gireceği belirtilmişti.

Yürürlüğe giren yasanın ardından İsveç, terör faaliyetlerine yine sessiz kaldı. 28 Haziran 2023'te Irak asıllı Salwan Momika isimli eylemci, Stockholm Camisi önünde kutsal kitap Kur'an-ı Kerim'i yakmış, İslam'a yönelik hakaret içerikli söylemlerde bulunmuştu. İsveç güvenlik güçlerinin, ülkede dönem dönem gerçekleşen İslam karşıtı ve Türkiye karşıtı eylemlere izin vermesi tepkilere neden oluyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.