SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, Ukraynalı savaş esirlerinin yakınları ile bir araya geldi

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Rus işgal güçleri tarafından esir alınan Ukraynalı askerlerin yakınları ile görüştü.

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2024 18:41
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2024 21:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, Ukraynalı savaş esirlerinin yakınları ile bir araya geldi

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, 22 Temmuz 2024 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Rus işgal güçleri tarafından esir alınan Ukraynalı askerlerin yakınları ile bir araya geldi.

Görüşmeye Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarları Denıs Zolotaryov ve Bogdan Konoplyastıy, Ukrayna Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Aliya Usenova, Ukraynalı savaş esirinin annesi Larısa Ulahlı, Ukraynalı savaş esirinin eşi Larısa Salayeva ve oğlu Sergiy Salayev katıldı.

Görüşmede esirlerin alıkonulma şartları, Kızılhaç başta olmak üzere uluslararası kuruluşların temsilcilerinin Ukraynalı esirleri ziyaret etme olasılığı ve insani konular konusunda müzakere etmesi için Rusya’ya baskı uygulama imkânları ele alındı.

Ukraynalı savaş esirlerinin yakınları, Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu’ya görüşme için fırsat sağladığı ve Türkiye’nin savaş esirlerinin serbest bırakılması konusunda gösterdiği yardım için teşekkür etti.

Ukraynalı savaş esirinin annesi Larısa Ulahlı, “Birçok Ukraynalı asker Rusya tarafından esir tutuluyor. Oğlumun de görev yaptığı Mariupol birliği askerleri 2,5 yıldır esir tutuluyor. Rusya bu birlikte görev yapan hiç kimseyi iade etmiyor. Bu birlikte görev yapanlar Rus mahkemelerine çıkarılıyor ve ağır hapis cezalarına çarptırılıyor. Çocuklarımızdan, eşlerimizden hiç haber alamıyoruz. Sadece takas yoluyla iade edilen savaş esirlerinden esaretteki koşulları öğrenebiliyoruz. Oğlum 2,5 yıldır esarette ve en son Şubat 2024’te ne durumda olduğunu öğrendim. Bu çok korkunç bir durum. Birçok aile yakınlarına kavuşamadı çünkü birçok asker esarette ölüyor. Bir anne olarak çocuklarımızı evlerine geri getirme konusunda sizden yardım istiyorum. Rusya’nın uluslararası sözleşmelere uymasını sağlama konusunda yardım edin. En azından yakınlarımızın nerede, ne şartlarda alıkonulduğunu bilmek istiyoruz.” dedi.

Yalçın Topçu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile her görüşmesinde savaş esirleri ve Kırım Tatar siyasi tutsaklar konusunu mutlaka gündeme getirdiğini belirtti.

"TÜRKİYE, BU SAVAŞIN KALICI, ADİL BİR BARIŞLA NETİCELENMESİNİ İSTİYOR"

Türkiye’nin, Ukrayna halkının acılarını paylaştığını ve yardım etmek için elinden geleni yaptığını belirten Topçu şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye; her iki ülkenin de, bölge ve dünyanın da hayrına olmayan ve Rusya’nın yasa dışı işgal ve ilhakı ile başlayan bu savaşın bir an önce, Ukrayna'nın Kırım dahil toprak bütünlüğünü sağlayacak şekilde kalıcı, adil ve onurlu bir barış ile neticelenmesini istiyor.

Türkiye; savaşın mağduru olan Ukrayna halkına ve Kırım Tatarı soydaşlarımıza insani desteklerini sürdürüyor, Ukrayna'nın Kırım dahil toprak bütünlüğüne karşı yapılan işgal ve ilhakın gayrimeşru olduğunu görüyor ve bu durumu tanımadığını uluslararası bütün platformlarda tüm samimiyeti ile açık seçik ifade ediyor.”

Görüşme sonrasında Ukraynalı savaş esirlerinin yakınları, Topçu’ya ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletmesi için hediyeler takdim etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.