SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin'de genç işsizlik krizi: Çürük gençler sınıfı

Çin'de genç işsizlik oranları rekor seviyelere ulaşırken, ülkede “çürük gençler” olarak adlandırılan yeni bir sosyal sınıf ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2024 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2024 15:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin'de genç işsizlik krizi: Çürük gençler sınıfı

Çin'de genç işsizlik oranları rekor seviyelere ulaşırken, bu durum ülkede yeni bir sosyal sınıfın ortaya çıkmasına neden oldu.

Çin'in resmî verilere göre, 16-24 yaş arasındaki yaklaşık 100 milyon gençten oluşan bu grubun işsizlik oranı 2023 yılı nisan ayında ilk kez yüzde 20'yi aştı. Haziranda ise bu oran yüzde 21,3 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Yetkililer, verilerin derlenme yöntemini gözden geçireceklerini belirterek veri paylaşımını durdurdu ancak sorunun çözümü için somut adımlar atılmadı.

ÜNİVERSİTE DİPLOMASI ARTIK BİR GARANTİ DEĞİL

Bu yıl 12 milyon üniversite mezununun iş arayışında olduğu Çin'de, gençler arasında iş bulamama konusunda derin bir umutsuzluk hakim. Birçok üniversite mezunu düşük ücretli işlerde çalışmak zorunda kalırken, bazıları ebeveynlerinin emeklilik maaşlarıyla geçinmek durumunda kalıyor. Bu durum, “çürük gençler” adı verilen ve sosyal sorunları derinleştiren yeni bir sınıfın oluşmasına yol açtı. Bu terim ülkede, daha önce tamamlanmamış binaları tanımlamak için kullanılıyordu.

DEVLET ÇABALARI YETERSİZ KALIYOR

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, genç işsizlik sorununu öncelikli hedef olarak belirlemişti ve bu bağlamda çeşitli iş imkanları sunan projeler başlatıldı. Bu duruma karşın pandemi sonrası emlak sektöründeki krize ek olarak genç işsizlik sorunu hala çözüme kavuşmuş değil.

YENİ SOSYAL SINIF: ÇÜRÜK GENÇLER

Michigan Üniversitesinden uzman Yun Zhou, üniversite diplomasının bir zamanlar vaat ettiği yüksek gelir ve iyi yaşam standartlarının giderek daha ulaşılmaz hale geldiğini ifade etti. Çin Eğitim Bakanlığına bağlı Çin Yüksek Öğretim Araştırması kuruluşu, üniversite mezunu sayısının 2034'te yaklaşık 18 milyonla zirveye çıkacağını öngörüyor. Bu durum, genç işsizliğin çözülmesinin ne kadar zor olduğunu gözler önüne seriyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.