SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin'in casus uygulaması TikTok'un kullanımı TSK'da yasaklandı

TSK Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Millî Savunma Komisyonunda kabul edildi. Çin’e istihbarat bilgileri sağladığı gerekçesiyle birçok ülke tarafından ulusal güvenliğe tehdit olarak görülen Çin merkezli sosyal medya uygulaması TikTok'un TSK personelince kullanılması yasaklandı.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2024 17:50
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2024 18:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin'in casus uygulaması TikTok'un kullanımı TSK'da yasaklandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Millî Savunma Komisyonu tarafından, Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) Çin’e istihbarat bilgileri sağlaması dolayısıyla birçok ülkenin ulusal güvenliğe tehdit olarak gördüğü Çin merkezli sosyal medya uygulaması TikTok'un kullanımı yasaklandı. 

Söz konusu karar, 30 Mayıs 2024 tarihinde TSK Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Mill'i Savunma Komisyonunda kabul edildi.

TSK PERSONELLERİNİN KİMLİK VE GÖREVLERİNİN YAYINLANMASI

Millî Savunma Komisyonunda kabul edilen TikTok yasağına göre, TSK personellerinin kimlik ve görevlerinin yayınlanmasının önüne geçilecek.

Öte yandan kabul edilen değişikle görevden ayrılan Millî Savunma Bakanlığı personelinin, Bakanlığın görev ve sorumluluğuna ilişkin konularda görevde oldukları süre içerisinde, rütbeleri dışında bulundukları makam ve görevlerine ilişkin ünvanlarını kullanarak beyanat vermeleri, açıklama yapmaları ve yazı yazmaları halinde, fiili daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde hapis cezası verilmesini öngören düzenlemenin ikinci maddesi teklif metninden çıkarıldı.

ÇİN TİKTOK UYGULAMASI İLE İZİNSİZ VERİ TOPLUYOR

ABD, FBI Direktörü Christopher Wray daha önce, Çin’in süper bilgisayarlar ve yapay zeka araçlarını kullanarak casusluk, IP hırsızlığı dahil birçok yasadışı faaliyette bulunduğunun altını çizmiş ve, "Bu, büyük veri (big data) operasyonlarının her türlüsünü yapmak için veri kontrolüdür. Bu, milyonlarca cihaza ulaşmak için yazılımların kontrol edilmesidir" demişti. Wray ayrıca Çin hükûmetinin TikTok uygulaması ile insanların verilerini izinsiz topladığına dikkat çekmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.