SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin 3. Dünya Savaşı'na hazırlık yapıyor

The Economist dergisi, Çin'in 3. Dünya Savaşı'na hazırlık yapmakta olduğuna dikkat çeken bir rapor yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2024 10:55
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2024 12:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin 3. Dünya Savaşı'na hazırlık yapıyor

The Economist dergisi geçen hafta yayımladığı raporunda, Çin'in 3. Dünya Savaşı'na hazırlık yapmakta olduğuna dikkat çekti. Çin’in bu yılın ilk yarısında yaptığı yüklü alımlarla özellikle petrol, doğalgaz, bakır ve tahılda ciddi stoklar oluşturduğuna dikkat çekilen raporda, bunun yeni jeopolitik gerginliklerin habercisi olduğu ve olası bir savaşa karşı hazırlık amacı taşıdığını bildirdi.

“ÇİN UZUN SÜREN BİR ÇATIŞMADA HAYATTA KALMAK İÇİN KAYNAK STOKLUYOR"

Bu muazzam stokların ileriye yönelik bir soruna işaret ettiği dile getirilen raporda, “Çin’in peşinde olduğu kaynaklar, uzun süren bir çatışmada hayatta kalmak için kullanmaya ihtiyaç duyacağı kaynaklar” ifadeleri yer aldı. Ayrıca Çin’in demir cevheri ithalatı, 2024'ün ilk yarısında 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 6,8 oranında güçlü bir artışla 611,18 milyon tona çıktığı aktarıldı.

Öte yandan Çelik ithalatında ise stok doldurmaya ağırlık verdiği belirtilirken, yılın ilk 6 ayında toplam doğal gaz ithalatı 14,3 artışla 64,65 milyon tona yükseldiği kaydedildi. Bunları yüzde 6.8 artışla 2,76 milyon tona yükselen işlenmemiş bakır ve yüzde 12,5 oranında güçlü bir artışla 249,57 milyon ton alım yapılan kömürün takip ettiğine dikkat çekildi.

ÇİN'İN ÜLKENİN 115 GÜNLÜK İTHALAT İHTİYACINI KARŞILAMAYA YETECEK

Ayrıca Çin'in ham petrol stoklarının her gün 900 bin varil arttığı ve stok miktarının 1,3 milyar varile ulaştığı kaydedililen raporda, bu stoklamaların Çin'in ülkenin 115 günlük ithalat ihtiyacını karşılamaya yeteceği vurgulandı. Çin hükûmetin şirketlere bu birikimi hızlandırmaları talimatını verdiği belirtildi. Çin’in ayrıca depolarında 25 milyar metreküp doğal gazı olduğu ve 2030 yılına kadar 85 milyar metreküp depolama kapasitesine sahip olmak için çalılmalarını sürdürdüğü bildiridli.

"İLERİDE BİR SORUN OLDUĞUNU GÖSTERİYOR"

Dünya nüfusunun yüzde 17’sine sahip olan Çin'in, şu anda dünya toplam buğday stoklarının yüzde 51’ine, mısırın yüzde 70’ine ve pirincin yüzde 70’ine sahip olduğu kaydedilirken, 44 milyon ton soya fasulyesi stokladığı dikkat çekti. Ayrıca raporda Çin'in bu stoklamaları, “Muazzam yeni tahıl, doğal gaz ve petrol stokları, ileride bir sorun olduğunu gösteriyor" ifadeleri ile yorumlandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.