SON DAKİKA
Hava Durumu

CIA: Putin, Prigojin'den intikam alabilir!

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, Putin'in, Wagner'in kurucusu Prigojin'den intikam alabileceğini ileri sürdü.

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2023 10:21
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2023 10:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
CIA: Putin, Prigojin'den intikam alabilir!

CIA  Direktörü William Burns, Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in ilerleyen dönemde paralı asker grubu Wangner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'den intikam alabileceğini bildirdi. Burns, ABD’nin Colorado kentinde düzenlenen Aspen Güvenlik Forumu’nda konuştu. Burns, paralı asker grubu Wagner'in haziran ayında Rus yönetimine karşı başlattığı isyanın, Putin'in inşa etmeye çalıştığı iktidar sistemindeki önemli zayıflıkları ortaya çıkardığını belirtti.

"PUTİN, İNTİKAMIN SOĞUK YENEN BİR YEMEK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR"

Burns, Putin'in hala Prigojin'den intikam almak istediğini aktararak Putin'in, Wagner'in kurucusu ile nasıl başa çıkacağını düşünürken zaman kazanmaya çalıştığını kaydetti. Putin ve Prigojin arasında çok karmaşık bir düello olduğuna dikkat çeken Buns, "Putin, intikamın soğuk yenen bir yemek olduğunu düşünen birisi. Bu yüzden Prigojin daha fazla cezadan kurtulabilirse şaşarım" ifadelerini kullandı.

"PUTİN'İN 23 YILLIK İKTİDARINDA KARŞI KARŞIYA KALDIĞI EN DOĞRUDAN SALDIRI"

Burns ayrıca, Wagner'in başlattığı isyanın, Putin'in 23 yıllık iktidarında karşı karşıya kaldığı en doğrudan saldırı olduğunun altını çizerek, "En dikkat çekici olan şey, Rusya liderinin bir zamanlar yemek şirketi olan kişiyle anlaşma yapmak zorunda hissetmesi" dedi.

CIA DİREKTÖRÜNDEN RUSYA UYARISI

CIA Direktörü, geçen ay başlayan Ukrayna'nın işgalci Rusya'ya karşı taarruzu hakkında değerlendirme yaptı. Saldırının savunmadan daha zor olduğunu belirten Burns, "Rusların hazırlanmak için ayları olduğu düşünülürse, Ukrayna'nın karşı saldırısı, ilerleme kaydedilmesi zor ve zaman alacak bir çaba olsa da iyimser düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Burns son olarak, Rusya'nın Karadeniz'deki gemilere saldırıp ardından suçu Ukrayna'ya atarak bir yanıltma operasyonu düzenleyebileceğine dair işaretler olduğuna dikkat çekti.

RUSYA'DA WAGNER İSYANI NASIL BAŞLADI? NASIL BİTTİ?

Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Kremlin'in savaş suçlarının ortağı Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeniy Prigojin arasındaki gerginlik, aylardır dünya kamuoyunun gündemindeydi. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da topyekun savaş başlatmasının ardından cephede Wagner ve Rus ordusu arasında çıkan sürtüşme gün yüzüne çıktı. Ülkede, Rostov ve Voronej'de kontrolü ele alan Wagner birliklerinin durdurulması için Rus ordusu alarm durumuna geçti.

Rusya'da isyan dalgası başlatan paralı asker şirketi Wagner Grubu, Moskova’ya 200 kilometre yaklaştığı sırada, Yevgeniy Prigojin birliklerin geri çekileceğini açıkladı. Wagner lideri Prigojin, bu açıklamayı Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile gerçekleştirdiği müzakerelerden sonra yaptı. Müzakerelerin Rusya'nın savaş suçlusu lideri Putin’in talimatıyla yapıldığı öğrenildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, 24 Haziran 2023 tarihi akşam saatlerinde süreç hakkında basın açıklaması yaptı. Sözcü Peskov, Wagner lideri Prigojin’in hakkındaki soruşturmanın sona ereceğini ve Belarus’a gideceğini söyledi. Peskov, Wagner üyelerinin kamplarına döneceğinin ve istedikleri takdirde Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayabileceklerinin altını çizdi.

SAVAŞ SUÇLUSU WAGNER İÇİN BELARUS'TA KAMP KURULDU

Daha önce Belarus’ta Wagner birlikleri için kamp inşa edildiği ileri sürülmüştü. Rusya'daki gelişmeleri takip eden Verstka medya servisi, ilk etapta inşa edilecek olan 8 bin kişilik Wagner kampına ait bilgileri paylaşmıştı. Kampın, Ukrayna'ya 200 kilometre mesafede Belarus'un Mogilev bölgesinde bulunduğu, 24 bin metrekarelik alana inşa edileceği bildirildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.