SON DAKİKA
Hava Durumu

Çavuşoğlu: İsveç, alçak bir eyleme izin verdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç'teki provokatif eylemlere tepki vermeyen Stokholm yönetiminin, bu alçakça eyleme izin verdiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2023 17:08
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2023 17:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çavuşoğlu: İsveç, alçak bir eyleme izin verdi

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ivica Dacic ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın açıklamasında, İsveç'teki provokatif eyleme değindi. İsveç'te Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına ses çıkarmayan Stokholm'ü eleştiren Çavuşoğlu, "alçak bir eyleme izin verdiler" dedi.

Türkiye'ye yönelik provokasyon eylemlerine müdahale etmeyen İsveç gündemden düşmüyor. İsveç polisinin söz konusu İslam karşıtı eylemlere müdahale etmemesi sonucu, Türkiye ile İsveç arasındaki ipler iyiden iyiye gerildi. Son olarak Stokholm'de Kur'an-ı Kerim'in yakılması, Türkiye tarafından tepkilere neden oldu. 

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ivica Dacic ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. İsveç'le ilgili sorulan soruya Bakan Çavuşoğlu, bunun bir nefret ve ırkçı bir eylem olduğunu vurgulayarak, "Kimse bunu fikir özgürlüğü diye bize anlatmaya çalışmasın. Hiç alakası yok" dedi.

"KUR'AN-I KERİM'İN YAKILMASI AVRUPA KONSEYİ SÖZLEŞMELERİNE AYKIRI"

Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi sözleşmelerini hatırlatarak şunları söyledi:

"Şimdi farklı inançlara yönelik aynı eylem yapılabilir mi? Yapılamaz. Oysa biz antisemitizmin de insanlık suçu olduğuna inanıyoruz. Hristiyan düşmanlığının da İslam düşmanlığının da... Ama Batı'ya geldiğiniz zaman sadece İslam düşmanlığı fikir özgürlüğü oluyor. Eğer İsveç diyorsa ki 'ben artık radikal ırkçı bir ülke of bize ders vermeye çalışıyorlar. Sırbistan'a da çok ders vermeye çalışıyorlar."

"İSVEÇ ALÇAK EYLEME İZİN VEREREK İNSANLIK SUÇUNA ORTAK OLDU"

Söz konusu provokatif eylemlerinin Avrupa Birliği (AB) normalarına da aykırı olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Yani bunu 'orada bir yasa var. O yasaya göre serbest. Dolayısıyla olsun' diye savunanlar da aynı şekilde bu suça ortaktır. Kim olursa olsun. Şimdi terörle mücadele kanunlarında da doğru dürüst terörle mücadele edecek bir unsur yok. Şimdi değiştirmek zorunda kaldılar anayasayı ve terörle mücadele kanununu... Yani İsveç yönetimi bu alçak eyleme izin vererek buna ortak olmuştur. Bu kadar basit. Kimse bize başka bir şey anlatmaya çalışmasın. Tüm dünya böyle görüyor." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE, İSVEÇ'İN NATO'YA GİRMESİNİ DESTEKLEMEYECEK

NATO üyesi olmaya hazırlanan İsveç, haziran ayında imzaladığı üçlü muhtırada bölücü terör örgütü PKK/YPG, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve yandaşlarına destek vermemeyi taahhüt etmişti. İmzaladığı muhtıraya uymayan İsveç, provokatif eylemlere imza attı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tepkilere neden olan eyleme ilişkin olarak İsveç'i işaret edereki "NATO'ya girmelerini destekleyemeyiz" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.