SON DAKİKA
Hava Durumu

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'daki Sovyet Ordusu Anıtı yıkılıyor

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'daki Sovyetler Birliği döneminden kalma anıt, yılların verdiği deformasyon nedeniyle kaldırılıyor. Anıtın yıkılması, ülkedeki Rus propagandacıları ile demokrat Bulgar halkı arasında ayrışmaya sebep oldu.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2023 00:34
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2023 01:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bulgaristan'ın başkenti Sofya'daki Sovyet Ordusu Anıtı yıkılıyor

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da şehir yönetimi, 1954 yılında inşa edilen Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ordusuna ait anıtın sökülmesine karar verdi. Sofya'nın merkezindeki Sovyet Ordusu Anıtı'nın sökülmesi için çalışmalar 12 Aralık 2023 tarihinde başladı.

Anıtın 70 yıldır hiç restore edilmemesi nedeniyle yıkılacağı ve müzeye kaldırılacağı öğrenildi. Sofya Valisi Vyara Todeva, anıtın tamamının sökülmesinin en az bir ayı bulabileceğini dile getirdi. Anıtın parçalarının, Sofya'daki Sosyalist Sanat Müzesi'ne götürülerek orada sergileneceği açıklandı.

BULGARİSTAN'DA SOVYET MİRASI ANIT SÖKÜLÜYOR

45 metre yüksekliğindeki eserin tepesinde otomatik tüfek tutan bir Sovyet askeri, çocuğuyla duran bir kadın ve bir işçi figürü yer alıyordu. İkinci Dünya Savaşı'nda Sovyet birliklerinin Bulgaristan'a gelişini ve komünist rejimin başlangıcını simgeleyen anıtın sökülmesi yönündeki çağrılar uzun yıllardır ülkede dile getiriliyordu. 

RUS YANLISI SİYASİ ÇEVRELERDEN EYLEM!

Bulgaristan'da Rusya yanlısı muhalif siyasi partiler ise anıtın kaldırılmasına karşı çıktı. Ülkede Kremlin yanlısı çevreler, anıtın yıkılmasına tepki gösterdi ve eylem yaptı. Rus propagandası tarafından fonlanan eylemciler, güya anıtın kaldırılmasıyla "tarihin silindiğini" öne sürdü. Ancak, Bulgaristan'da komünist yönetimin başlangıcını ve Kızıl Ordu'nun ülkeye girişini simgeleyen anıtın Bulgar tarihiyle uzaktan yakından ilgisi bulunmuyor. Öte yandan, Bulgaristan'da Rusya'nın dezenformasyon ve propagandalarına karşı çıkan siyasiler de mevcut.

"KIZIL ORDU İŞGALCİLERİNE AİT ANIT, BULGARİSTAN İÇİN SORUN TEŞKİL EDİYOR"

Heykelin yıkılmasına destek veren Demokratik Bulgaristan Partisi Milletvekili İvaylo Mirçev, "Kızıl Ordu işgalcilerine ait anıt, hem Sofya hem de Bulgaristan için sorun teşkil ediyor. Çünkü burada taşlardan, levhalardan ve heykellerden bahsetmiyoruz. Bu işgal sembolünün sadece başkentin tarihine değil tüm tarihimize düşürdüğü büyük değişimden bahsediyoruz. Biz sadece anıtı kaldırmıyoruz. Aynı zamanda, tarihi Rus propagandasının perspektifinden değil kendi açımızdan anlama fırsatını yeniden kazanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.