SON DAKİKA
Hava Durumu

BM Yüksek Komiseri Türk'ten Sudan'daki taraflara çağrı: Müzakere masasına dönün!

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Sudan ordusu ile Paramiliter Hızlı Destek Kuvvetlerine (HDK) müzakere masasına dönmeleri için çağrı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2023 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2023 15:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM Yüksek Komiseri Türk'ten Sudan'daki taraflara çağrı: Müzakere masasına dönün!

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Sudan ordusu ile Paramiliter Hızlı Destek Kuvvetlerine (HDK) müzakere masasına dönmeleri için çağrı yaptı. Türk konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Sudan halkının çok fazla acıya katlandığını belirterek, yaşanan bu çatışmaların yalnızca kişisel çıkarlardan doğduğunu bildirdi.

MÜZADKERE MASASINA DÖNÜN

Çatışmaların sürdüğü 4 gün içerisinde 200'e yakın sivilin yaşamını yitirdiğini ve 2 binden fazla kişinin yaralandığını hatırlatan Türk, Sudan'daki çatışmaların ve düşmanlıkların derhal durdurulması ve Sudan ordusu ile paramiliter HDK'nın müzakere "masasına dönünün" çağrısı yaptı.

"SUDAN HALKININ ORTAK ÇIKARLARI HER ŞEYDEN ÖNCE GELMELİ"

Türk ayrıca Sudan'daki insani drama dikkat çekerek, "Sudan'da binlerce sivil evlerinde mahsur kaldı. Çatışmalardan korunmak için evlerinde kalanlar, elektrik olmadan yaşıyor, yiyecek, içme suyu ve ilaçların bitmesinden endişe ediyor. Çatışmanın sorumluları, sivil halkın sadece barışçıl bir yaşam istediğini anlamıyor mu? Yalnızca birkaç hafta önce Sudan, sivil yönetimi yeniden tesis edecek bir anlaşma için doğru yolda ilerliyor gibi görünüyordu. Ülkede sağduyu galip gelmeli ve tüm taraflar gerilimi azaltmak için harekete geçmeli. Sudan halkının ortak çıkarları her şeyden önce gelmeli" ifadelerini kullandı.

SUDAN'DA ORDU İLE HDK ARASINDA ÇATIŞMA

Sudan'ın başkenti Hartum'da ve çeşitli şehirlerde, 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını ve bu esasa göre davranılacağını bildirmişti. BM Genel Sekreteri'nin Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes, Sudan'daki çatışmalarda can kaybının 185'e ulaştığını, 1800'den fazla sivil ve askerin yaralandığını duyurmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.