SON DAKİKA
Hava Durumu

Blinken, Rusya'daki krizi yorumladı: Ukrayna için sahada ilerlemeye imkan sağlayabilir

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, paralı asker grubu Wagner'in başarısızlığa uğrayan isyanının Putin'in otoritesinde önemli çatlaklar ortaya çıkardığını ve onun gücüne doğrudan bir meydan okuma olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2023 19:36
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2023 19:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Blinken, Rusya'daki krizi yorumladı: Ukrayna için sahada ilerlemeye imkan sağlayabilir

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, paralı asker grubu Wagner’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı başarısız isyanını ve ülkedeki iç karışıklık hakkında değerlendirme yaptı. Blinken, yaşanan iç karışıklığın Putin'in otoritesindeki zaafiyeti gösterdiğini kaydetti.

"KRİZİN RUSYA ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ BELİRLEMEK İÇİN ERKEN"

CBS News’e 25 Haziran 2023 tarihinde demeç veren Blinken, paralı asker grubu Wagner ve lideri Yevgeniy Prigojin'in ayaklanmasını Putin'in gücüne doğrudan bir meydan okuma olarak nitelendirdi. Bakan Blinken, krizin Kremlin üzerindeki tam etkisini veya Ukrayna'da karşılığını saptamak için henüz erken olduğunu söyledi.

Blinken, olayları "olağanüstü" olarak nitelendirdi ve daha önce Rusya için Ukrayna'da savaş suçları ve katilamlara imza atan Wagner'in, Putin'i tehdit ettiğini belirtti.

BLINKEN: BU DURUM PUTİN'İN OTORİTESİNE DOĞRUDAN BİR SINAMA

ABD Dışişleri Bakanı, "Bu durum Putin'in otoritesine doğrudan bir sınama teşkil ediyor ve derin soru işaretleri doğuruyor. Ne olacağına ya da durumun nereye evrileceğini bilemeyiz ancak Putin'in önümüzdeki dönemde cevaplaması gereken çok soru olacak" ifadelerini kullandı.

"UKRAYNA İÇİN SAHADA İLERLEMEYE İMKAN SAĞLAYABİLİR"

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, krizin Moskova'nın dikkatini dağıttığını ve potansiyel olarak Ukrayna'nın işgalci Rus güçlerine karşı bir avantaj sağladığını bildirdi. Blinken, "Bu durum Ukrayna için sahada ilerlemeye imkan sağlayabilir" değerlendirmesini yaptı.

WAGNER VE RUS ORDUSU BİRBİRİNE GİRDİ

Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Kremlin'in savaş suçlarının ortağı Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeniy Prigojin arasındaki gerginlik, aylardır dünya kamuoyunun gündemindeydi. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da topyekun savaş başlatmasının ardından cephede Wagner ve Rus ordusu arasındaki sürtüşme gün yüzüne çıktı. 

Yevgeniy Prigojin, sosyal medya üzerinden bir açıklama yaparak, Rus ordusunun, Wagner'in cephe gerisindeki bazı karargâhlarını vurduğunu ileri sürdü. Prigojin, Rus komuta kademesi ve Kremlin idaresi hakkında ağır suçlamalarda bulundu. Bunun üzerine Prigojin hakkında, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından silahlı isyan çağrısı yapmak suçundan soruşturma açıldı.

1993 YILINDAN BERİ İLK KEZ: TANKLAR MOSKOVA SOKAKLARINDA

Bunun yanı sıra, Rusya’nın başkenti Moskova’da 1993 yılından beri bir ilk yaşandı. Rus ordusuna ait tanklar, Rusya Devlet Dumasını korumak için şehir merkezine doğru hareket etti. Moskova’daki hareketlilik bununla da sınırlı kalmadı. Başkentte bulunan Rusya Savunma Bakanlığı binasını korumak için özel kuvvet birlikleri olay yerine doğru harekete geçti. Ülkede başkent Moskova, Moskova bölgesi ve Voronej bölgesinde "terörle mücadele operasyonu" rejimi uygulamaya konuldu.

WAGNER LİDERİNDEN GERİ ADIM

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatı ile Moskova’ya ilerleyen Wagner Grubu lideri Yevgeniy Prigojin ile görüşme yaptı. Görüşmeden sonra Prigojin, Wagner birliklerinin geri çekildiğini açıkladı.

Lukaşenko ile görüşme yaptıktan sonra paralı asker şirketi Wagner'in lideri Yevgeniy Prigojin, "Wagner Grubu’nu dağıtmak istediler. 23 Haziran'da adalet için yürüdük. Moskova'nın 200 kilometre yakınına bir damla kan akıtmadan geldik. Artık kanın dökülebileceği sınıra geldik. Araç konvoylarımızı geri döndürüyoruz ve plana göre sahadaki kamplarımıza dönüyoruz" dedi.

PRİGOJİN, LUKAŞENKO’NUN TEKLİFİNİ KABUL ETTİ

Lukaşenko’nun basın servisinden bu akşam yapılan açıklamada, “Görüşmeler gün boyunca devam etti. Sonuç olarak, Rusya topraklarında kanlı bir katliamın kabul edilemezliği konusunda anlaşmaya varıldı. Yevgeniy Prigojin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun, Wagner Grubu birliklerinin Rusya topraklarındaki hareketini durdurma ve gerilimi azaltmak için gerekli adımları atma önerisini kabul etti” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Wagner Grubu savaşçılarına güvenlik garantilerinin sağlandığı bir "ateşkes" önerisinin sunulduğu belirtildi.

REFAT ÇUBAROV: RUSYA'DA OLASI İÇ SAVAŞIN BAŞLANGICINA TANIKLIK EDİYORUZ

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Haber Ajansına Rusya'da savaş suçlusu Wagner birlikleri ile Rus ordusunun birbirine girmesi sonucunda çıkan iç çatışmayı değerlendirdi. Çubarov, savaş suçlusu Prigojin'in Putin'in kontrolünden çıktığını kaydetti ve Rusya'da iç savaşın başlangıcına tanıklık edildiğini vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.