SON DAKİKA
Hava Durumu

Blinken: Hiçbir G20 üyesi ülke Rusya'yı desteklemiyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından hiçbir üye ülkenin Rusya'yı desteklemediğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2023 10:23
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2023 11:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Blinken: Hiçbir G20 üyesi ülke Rusya'yı desteklemiyor

Ukrayna'ya karşı başlatılan Rus saldırılarının, Çin-ABD geriliminin ve çeşitli konuların görüşüldüğü G20 Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından yeni açıklamalar geldi. Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de dün başlayan toplantının öncesinde ve sonrasında ikili temaslarda bulunuldu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Rusya Devlet Başkanı Sergey Lavrov arasındaki gergin görüşme gündem oldu. 10 dakikadan kısa süren görüşmede Blinken mevkidaşı Lavrov'a 3 konuda ülkesinin tavrının kesin olarak değişmeyeceğini iletti. 

"G2O ÜYESİ ÜLKELER RUSYA'YI DESTEKLEMİYOR"

Blinken, ülkesinin Ukrayna'ya olan desteğini yineleyerek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda tek bir G20 üyesinin bile Rusya ile birlikte olmadığını söyledi. Blinken, Rus saldırganlığının, insan hakları ve insani açıdan sonuçlarından üzüntü duyulduğunu belirterek, "Her G20 üyesi ve hemen hemen her ülke, Rusya'nın saldırganlık savaşının bedelini ödemeye devam ediyor. Bu savaşı, Başkan Putin isterse yarın sona erdirebilir" dedi. Blinken, "ABD, savaşı diplomasi yoluyla sona erdirmek için Ukrayna'yı desteklemeye hazır" vurgusu yaptı.

ABD, Ukrayna'ya en çok ekonomik ve askeri destek veren ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. 

G2O ÜYESİ ÜLKELER

G20 üyesi ülkelerinin içinde; Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği Komisyonu yer alıyor. 

BLİNKEN'DAN TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI İÇİN ÇAĞRI

BM çatısı altında Türkiye'nin çabalarıyla imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşmasına değinen Blinken, bu sayede gıda fiyatlarının düştüğünü de vurguladı. Söz konusu anlaşmanın 18 Mart 2023'te sona ereceğini hatırlatan Blinken, "Rusya bunu yenileme taahhüdünde bulunmayı reddetti. Ülkelerin bugünkü toplantıda verdikleri mesaj açıktır, Karadeniz Tahıl Girişimi'ni genişletin, güçlendirin ve bunu gecikmeden yapın" ifadelerini kullandı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.