SON DAKİKA
Hava Durumu

Biden, Rusya'dan uranyum ithalatını yasaklayan kanunu imzaladı

ABD Başkanı Joe Biden, 13 Mayıs’ta Rusya'dan zenginleştirilmiş uranyum ithalatını yasaklayan kanunu imzaladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2024 14:15
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2024 16:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Biden, Rusya'dan uranyum ithalatını yasaklayan kanunu imzaladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, daha önce ABD Kongresi tarafından kabul edilen Rusya'dan zenginleştirilmiş uranyum ithalatını yasaklayan kanunu imzaladı.Tasarının yasalaştıktan 90 gün sonra yürürlüğe gireceği kaydedildi. Ayrıca Rusya'nın uranyum tedariğinin kesilmesi nedeniyle nükleer reaktörleri kapatmak zorunda kalan kamu kuruluşlarına 1 Ocak 2028'e kadar muafiyet sağlanacak.

ABD NÜKLEER SEKTÖRDEKİ LİDERLİĞİNİ YENİDEN TESİS ETTİ

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan konuya ilişkin yaptığı açıklamada ABD'nin nükleer sektördeki liderliğini yeniden tesis ettiğini  ve  enerji sektörünün gelecek nesiller için güvence altına alınmasına yardımcı olacağını ifade etti.

Sullivan, "Biden'ın talebi üzerine ABD Kongresinin kısa süre önce tahsis ettiği 2,72 milyar dolarlık federal fonun da yardımıyla ABD'de zenginleştirme kapasitemiz hızlanacak ve nükleer sektörümüzde uzun vadeli büyümeye kararlı olduğumuz yönünde sanayiye net bir mesaj gönderecek."  dedi.

ABD RUSYA'DAN URANYUM İTHALATINI YASAKLADI

ABD Başkanı Biden'ın da imzalanması beklenen, nükleer enerji için Rusya'dan uranyum ithalatını yasaklayan yasa tasarısı, 2023 yılı Aralık ayında ABD Kongresi Temsilciler Meclisi tarafından hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat üyelerin uzlaşısıyla kabul edilmişti. ABD Senatosu, 30 Nisan akşam saatlerinde oy birliği ile Rus uranyumunun ithalatını yasaklayan yasayı onaylamıştı.

Söz konusu mevzuat, elektrik üretmek için uranyuma ihtiyaç duyan yerli nükleer reaktörlerin arzına ilişkin endişeler olması halinde feragat hükümlerini de içeriyor.

ABD, Rusya'nın yayılmacı emellerle 2022 yılı Şubat ayında başlattığı savaşın akabinde Rus petrol ithalatını yasaklamış ve ham petrol ve petrol ürünlerinin bazı ihracatlarına fiyat sınırlaması da getirmişti.

RUS URANYUMU, ABD'NİN URANYUM ENERJİSİNİN YÜZDE 12'SİNİ OLUŞTURUYOR

ABD Enerji Bilgi İdaresinin istatistiklerine göre, ABD nükleer enerji santralleri 2022 yılında uranyumlarının yaklaşık yüzde 12'sini Rusya'dan ithal etmişti.

Senato Enerji Komitesi'nin en üst düzey Cumhuriyetçi üyesi olan ABD Senatörü John Barrasso, konuya ilişkin yaptığı yaptığı açıklamada ABD'nin Wyoming eyaletinde Rusya'dan ithal edilen uranyumun yerini alacak uranyumun bulunduğunu belirterek, "biz bunu kullanmaya hazırız" demişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.