SON DAKİKA
Hava Durumu

Asya Pasifik'te Çin haritası gerginliği!

Çin'in bu hafta "Standart Harita 2023" adıyla yayımladığı yeni haritaya, Asya Pasifik'teki ülkeler sert tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2023 09:14
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2023 10:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Asya Pasifik'te Çin haritası gerginliği!

Çin yeni yayınladığı harita ile Güney Çin denizini adeta kendi mülküne çevirdi. Çin'in Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından Çin'deki kamu ve özel kurumlar dahil olmak üzere her yerde kullanılması için yayımladığı "Standart Harita 2023" adıyla yeni haritaya, Asya Pasifik'teki ülkeler tepki geldi. Hindistan, Malezya, Filipinler, Vietnam ve Tayvan, Çin'e sert tepki gösterdi. 

ASYA PASİFİK'TE ÇİN GERGİNLİĞİ

Yayımladığı yeni haritada Çin, Güney Çin Denizi'ndeki 9 kesik çizgili egemenlik alanını 10 kesik çizgiye çıkardı. Bu durum, Hindistan ve Malezya'da tepkiyle karşılandı. Yeni Delhi haritayı protesto etti ve temelsiz olarak nitelendirdi. Harita’nın Malezya kıyısındaki bazı bölgeleri içermesi ve Çin'in toprağıymış gibi gösterilmesi Malezya hükumetince sert bir şekilde eleştirildi. Filipinler, 31 Ağustos Çin'i uluslararası hukuk ve 2016'da verilen tahkim kararı uyarınca sorumlu davranmaya ve yükümlülüklerine uymaya çağırdı.

Resim

"ÇİN HALK CUMHURİYETİ HİÇBİR ZAMAN TAYVAN'I YÖNETMEDİ"

Tayvan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Liu, Çin'in yeni haritasına sert tepki gösterek, "Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı olmayan egemen ve bağımsız bir ülkedir. Çin Halk Cumhuriyeti hiçbir zaman Tayvan'ı yönetmedi. Bunlar evrensel olarak kabul edilen gerçekler ve uluslararası toplumdaki statükodur. Taipei 1949'dan beri bağımsızdır" ifadelerini kullandı.

TEPKİLER BÜYÜYOR

Malezya Dışişileri Bakanlığı, haritanın tek taraflı ve bağlayıcı olmadığını, herhangi bir yabancı tarafın, ülkenin deniz özellikleri üzerindeki egemenlik, egemenlik hakları ve yargı yetkisi iddialarını reddetme pozisyonunda tutarlı olduğunu belirterek söz konusu haritayı reddetti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.