SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ankara'da "Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa" konulu toplantı gerçekleşti

Ankara Ticaret Odası (ATO) ev sahipliğinde, "Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa" konulu anma toplantısı gerçekleştirildi. Etkinlikte, Kafkas İslam Ordusu ile ilgili bilgilendirmeler, müzik dinletisi ve resim sergisi gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2024 10:46
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2024 12:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ankara'da "Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa" konulu toplantı gerçekleşti

Ankara Ticaret Odasının (ATO) ev sahipliğinde;  Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı (TADİV) ve Türk Dünyası Parlamenterler Vakfının (TDPV) ortaklığı ve Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği Silahlı Kuvvetler Ataşeliğinin işbirliği ile "Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa" konulu anma toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya; ATO Başkanı Gürsel Baran, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, TDPV Başkanı Abdullah Çalışkan, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi ve TADİV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar, Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Eş Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Elder Aliyev, Ahmed Cevad Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ruhi Ersoy, siyasetçiler, askeri görevliler ve davetliler katılım sağladı.

Etkinlik, Türkiye ve Azerbaycan millî marşlarının okunması akabinde saygı duruşu ve dua ile başladı. Ardından Kafkas İslam Ordusu hakkında kısa bir tanıtım filmi gösterildi.

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmada Kafkas İslam Ordusu hakkında bilgilendirme yaptı ve Azerbaycan ve Türkiye arasındaki kardeşlik ilişkilerini vurguladı.

ATO Başkanı Gürsel Baran ise Enver Paşa ve Nuri Paşa'yı anarak Türkiye ve Azerbaycan arasındaki güçlü ilişkiye değindi. 

TADİV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar da Kafkas İslam Ordusu'nun Türkiye ve Azerbaycan arasındaki "ortak tarihin şanlı hikayesi" olduğunun altını çizdi.

Etkinlikte, uzman akademisyenler tarafından da bilgilendirmeler yapıldı. Müzik dinletisi ve resim sergisi ile etkinlik sonlandı. 

KAFKAS İSLAM ORDUSU VE BAKÜ'NÜN KURTULUŞU

Sovyetler Birliği ordusu ve Ermeni Devrimci Federasyonu birliklerinin, 30 Mart 1918 tarihinde Bakü’ye saldırmasıyla birlikte Azerbaycan, karşılık olarak savaş ilan etti. Bu süreçte çok sayıda sivil Azerbaycan Türkü öldürüldü. İngilizler de Azerbaycan topraklarında söz sahibi olmak arzusu ile Ermenilere destek vererek müttefik oldular. Bu büyük saldırı planı Azerbaycan Milli Meclisi güçlerinin başa çıkamayacağı kadar büyük bir güç barındırıyordu. Azerbaycan Milli Şurası, 4 Haziran 1918’de Batum’da Osmanlı Devleti ile yapmış olduğu askeri ve siyasi sözleşmenin 4. maddesine dayanarak Osmanlı hükûmetinden askeri yardım talebinde bulundu. Bu esnada pek çok cephede düşmanları ile savaşan Osmanlı ordusu Azerbaycan Bakü’ye müstakil bir ordu gönderme gücüne sahip değildi. Ancak Enver Paşa, Azerbaycan Türklerinin yardım çağrısına kayıtsız kalamazdı. İnisiyatif alarak kardeşi Nuri Paşa’yı Bakü’ye gitmesi için görevlendirdi. Nuri Paşa; Kars, Ardahan, Iğdır ahalisiyle toplam 12 bin kişiden oluşan Kafkas İslam Ordusu’nu kurdu. Daha sonra da destek için Filistin cephesinden getirilen 106. ve 107. piyade alayı ve 56. topçu alayı ile Kafkas İslam ordusu güçlendirildi ve teçhizat sağlandı.Azerbaycan topraklarındaki başarısından dolayı Kafkas İslam Ordusunun başını çeken Nuri Paşa, Bakü'nün fatihi olarak anılmaya başlandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.