SON DAKİKA
Hava Durumu

Alper Gezeravcı göreve hazır: Uzay yolculuğu için geri sayım başladı

Türkiye'nin ilk astronotu Hava Pilot Albay Alper Gezeravcı, bu gece itibariyle uzay yolculuğuna ilk adımını atmış olacak. SpaceX, tüm sistemlerin olumlu olduğunu fırlatma için bir sorunun olmadığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2024 21:02
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2024 01:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Alper Gezeravcı göreve hazır: Uzay yolculuğu için geri sayım başladı

Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğu için geri sayım başladı. ABD'nin Florida eyaletinde gerçekleşecek olan fırlatma, Türkiye Cumhuriyeti saati ile 00.49'da başlayacak. Tarihi bir yolculuğa imza atacak olan Mersin'in Silifke ilçesinde doğan Yörük kökenli Alper Gezeravcı'nın uzaya, Türk bayrağı, ilk F-16 filosuna ait peç ve Yörük kültürüne ait bazı sembolleri götüreceği öğrenildi.

TÜRKİYE'NİN İLK UZAY YOLCULUĞU İÇİN GERİ SAYIM SÜRÜYOR

Normal şartlarda dün gerçekleşmesi beklenen fırlatma, 24 saat ertelenmişti. Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da üyesi olduğu Ax-3 misyonu, 19 Ocak 2024 tarihi saat 00.49'a alınmıştı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, söz konusu gelişmeyi sosyal medya üzerinden duyurdu. Bakan Kacır, "İlk astronotumuz Alper Gezeravcı’nın da yer alacağı fırlatma ertelendi. Hedeflenen fırlatma zamanı: 19 Ocak 2024 00:49 (Türkiye saati ile) Bu sürede fırlatma öncesi teknik kontrollerin tamamlanması planlanıyor. Astronotumuz Alper Gezeravcı’nın bu tarihi misyonu başarıyla gerçekleştirmesi için heyecanla beklemeye devam edeceğiz." demişti.

SPACE-X AÇIKLADI: TÜM SİSTEMLER İYİ DURUMDA

SpaceX'in sosyal medya hesabından 18 Ocak 2024 tarihi saat 17.15 itibariyle yapılan paylaşımda, "Ax-3'ün bugünkü fırlatması için tüm sistemler iyi durumda gözüküyor. Fırlatma için hedef ABD doğu saatiyle 16:49 (TSİ 00:49) ve havanın uygunluğu yüzde 80" ifadeleri kullanıldı.

ASTRONOTLAR, AİLELERİYLE VEDALAŞTI

Türkiye’nin ilk insanlı uzay yolculuğu için her şey hazır. Hava Pilot Albay Alper Gezeravcı ve üç astronot uzay aracına girmeden önce aileleriyle vedalaştı.

YÖRÜK ALPER YOLCULUK İÇİN HAZIR: UZAYDA 13 BİLİMSEL DENEY YAPACAK

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yapmış olduğu açıklama ile Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevinde yapılması planlanan bilimsel deneylere ilişkin bilgi verdi. Deneyler için bir çağrı yayınlandığı belirtilen açıklamada, bu çağrıya gelen cevapların Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Uzay uzmanlarından oluşan komisyon tarafından değerlendirildiği ifade edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.