SON DAKİKA
Hava Durumu

AKPM, Putin'i diktatör olarak tanıdı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), kabul ettiği kararda Vladimir Putin'in kontrolsüz iktidarının Rusya Federasyonu'nu fiilen bir diktatörlüğe dönüştürdüğü kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2023 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2023 16:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AKPM, Putin'i diktatör olarak tanıdı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), bugün düzenlenen genel oturumda, uluslararası topluma Vladimir Putin'i, mevcut görev süresi 2024'te sona erdikten sonra Rusya'nın cumhurbaşkanı olarak tanımama çağrısı yaptı. Kabul edilen kararda, Putin'in siyasi meşruiyetinin artık kabul görmemesi gerektiği ifade edildi.

AKPM, PUTİN'İ DİKTATÖR OLARAK TANIDI

Kabul edilen kararda, 2000 yılından bu yana ülkeyi cumhurbaşkanı veya başbakan olarak yöneten Vladimir Putin'in kontrolsüz iktidarının, Rusya Federasyonu'nu fiilen bir diktatörlüğe dönüştürdüğü vurgulandı. AKPM, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının, dikta yönetimlerinin, "uluslararası barış ve güvenliğe ve ayrıca komşularının toprak bütünlüğüne ve siyasi bağımsızlığına tehdit oluşturduğunun" bir kanıtı olduğuna dikkat çekti. Dolayısıyla kabul edilen kararda, Rusya'da demokrasinin yeniden tesis edilmesinin, yalnızca Rus halkının değil Avrupa'nın ve tüm dünyanın çıkarlarına uygun olduğu ifade edildi.

Ayrıca Ukrayna heyetinin talebi üzerine karara; 1990'lı yıllardaki Çeçenistan savaşları, Rusya'nın Transdinyester'deki yasa dışı varlığı ve 2008'de Gürcistan'a yönelik saldırganlığı da dahil olmak üzere Rusya'nın diğer savaş suçları ve uluslararası suçları eklendi.

Bununla birlikte AKPM kararda, Vladimir Putin de dahil olmak üzere Rusya liderliğini işledikleri savaş suçlarından dolayı sorumlu tutacak özel bir uluslararası ceza mahkemesinin kurulmasına verdiği desteği teyit etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.