SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD, yapay zekanın kontrol ettiği İHA'nın operatörünü öldürdüğü iddiasını yalanladı

ABD Hava Kuvvetleri, yapay zeka simülatöründeki bir insansız hava aracının, görevini yerine getirmesine müdahale eden operatörünü öldürmeye karar verdiği yönündeki iddiaları yalanladı.

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2023 11:29
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2023 11:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD, yapay zekanın kontrol ettiği İHA'nın operatörünü öldürdüğü iddiasını yalanladı

ABD Hava Kuvvetleri, yapay zeka ile çalışan bir askeri insansız hava aracının yapılan simülasyonda, operatörlerini öldürmeye kalktığı yönündeki iddiaları yalanladı. ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı Sözcüsü Ann Stefanek, böyle bir simülasyonun gerçekleşmediğini ve tamamen hayal ürünü olduğunu belirtti.

ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı Sözcüsü, "Hava Kuvvetleri böylesi bir yapay zeka drone simülasyonu gerçekleştirmemiştir ve yapay zeka teknolojisinin etik ve sorumlu bir şekilde kullanılması konusunda kararlıdır" değerlendirmesini yaptı. Ancak, ABD'nin bu açıklaması kamuoyunu tatmin etmedi.

ABD'NİN AÇIKLAMASI KAMUOYUNU TATMİN ETMEDİ

Zira uzmanlara göre, ABD ordusu uzun bir dönemdir yapay zekayı askeri faaliyetlerine entegre etmiş durumda. Yapay zekayı benimseyen ABD ordusu, yakın bir zamanda F-16 savaş uçağını kullanmak için yapay zekayı devreye sokmuştu.

NE OLMUŞTU?

ABD Hava Kuvvetlerine bağlı yapay zeka test ve operasyon bölümünün şefi Albay Tucker Hamilton, önceki hafta Londra'daki havacılık ve uzay konulu konferansta dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Yapay zeka ile yapıldığını iddia ettiği bir simülatör testi hakkında bilgi veren Hamilton, yapay zekanın hedefe ulaşmak için hiç beklenmedik adımlar attığını belirtti.

Albay Hamilton, bu hususta icra edilen bir yapay zeka simülatör testinde askeri insansız hava aracının, kendi operatörünün canına kast ettiğini açıkladı. ABD'li albay, yapay zekanın bir tehdit algıladığını ve operatör aksi yönde talimat verse bile tehdidi yok etmek için saldırdığını ileri sürdü.

Tucker Hamilton, 24 Mayıs 2023'teki etkinlikte, "Operatörler, tehdidi tespit aşamasında, bazen İHA'ya bu tehdidi öldürmemesi yönünde emir verdi. Ancak yapay zeka, puanını bu tehdidi öldürerek aldığını fark etmeye başladı" ifadelerini kullandı. Albay, "Peki ne yaptı? Operatörü öldürdü. Operatörü öldürdü çünkü o kişi onu amacına ulaşmaktan alıkoyuyordu" açıklamasını yaptı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.