SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD’de dev siber casusluk skandalı: Çin, ABD telekom şirketlerinin gizli sistemlerine sızdı!

Çin Devlet Güvenlik Bakanlığına bağlı Salt Typhoon adlı siber casusluk grubu, ABD’nin en büyük telekom şirketleri Verizon, AT&T ve Lumen’in gizli dinleme sistemlerine sızdı.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 23:11
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 23:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD’de dev siber casusluk skandalı: Çin, ABD telekom şirketlerinin gizli sistemlerine sızdı!

ABD’de yaşanan geniş çaplı bir siber casusluk olayı gün yüzüne çıktı.

Çin Devlet Güvenlik Bakanlığına bağlı Salt Typhoon adlı siber casusluk grubu, ABD’nin en büyük telekomünikasyon şirketlerinden Verizon, AT&T ve Lumen’in altyapı sistemlerine sızdı. ABD istihbarat servislerinin yasal dinleme yapmak amacıyla bu şirketlerde oluşturduğu arka kapılara Çinli casusların aylarca erişim sağladığı ortaya çıktı.

FBI HAREKETE GEÇTİ!

Çinli bilgisayar korsanlarının (hacker) ABD’ye ait kritik verileri ele geçirdiği şüphesi üzerine Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve diğer güvenlik birimleri olaya el koydu. İlk bulgulara göre, Çinli casuslar bu erişimi Cisco yönlendiricileri üzerinden sağladı. Daha önce de benzer yöntemlerle ABD’nin kritik altyapılarına sızan Çinli bilgisayar korsanları, bu kez geniş çaplı dinlemeler gerçekleştirdi.

TOPLANAN VERİLER HALA BELİRSİZ!

Salt Typhoon grubunun hangi verilere ulaştığı veya ne kadar süredir sistemde bulunduğu ise henüz net değil. Ancak yapılan incelemeler, korsanların aylarca içeride kaldığını ve büyük miktarda hassas veriye erişmiş olabileceğini gösteriyor. Soruşturma derinleştikçe, olayın boyutları daha da netleşecek.

ABD-ÇİN SİBER SAVAŞI'NDA YENİ BİR CEPHE!

ABD ile Çin arasındaki siber istihbarat savaşı yeni bir boyuta taşındı. ABD’nin kendi dinleme sistemlerinin Çinli korsanlar tarafından kullanılması, iki ülke arasındaki gerilimi daha da artıracak gibi görünüyor. Soruşturmanın detayları ortaya çıktıkça, olayın büyüklüğü de daha net anlaşılacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.