SON DAKİKA
Hava Durumu

AB, Tahıl Koridoru Anlaşması için harekete geçti: Rusya'ya bankacılık imtiyazı tanıyacak

Avrupa Birliği, Tahıl Koridoru Anlaşmasını yerine getirmesi için Rusya'ya bankacılık imtiyazı tanıyacak.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2023 09:43
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2023 10:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB, Tahıl Koridoru Anlaşması için harekete geçti: Rusya'ya bankacılık imtiyazı tanıyacak

Ukrayna limanlarını abluka altına alarak ülkelere tahıl ihraç edilmesini engelleyen Rusya, dünyayı gıda krizine sürüklemişti. Rusya, 22 Temmuz 2022'de imzaladığı Tahıl Koridoru Anlaşması'nı yine baltalıyor. Her 120 günde bir uzatılan anlaşma, son olarak 18 Mart 2023 tarihinde uzatılmıştı. 17 Temmuz'da yeniden uzatılması beklenen anlaşma için Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna tahılı olmadan Afrika ülkelerine tahıl gönderilebileceği konusunda bir iddia ortaya atmıştı. 

AB, RUSYA'YA BANKACILIK  İMTİYAZI TANIYACAK MI?

Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın anlaşmayı baltalaması konusunda harekete geçerek, Rusya'nın Karadeniz üzerinden Ukrayna tahılının geçmesine izin vermesi için imtiyaz tanıyacak. Financial Times'ın haberine göre AB, Rus Ziraat Bankası'nın yan kuruluşuna izin verecek. Rusya söz konusu kararı tarım makineleri tedarikine erişim ve sigorta kısıtlamalarının kaldırılmasını talep ederek değerlendirmeye aldı. 

Reuters'ın haberinde Rusya'nın, Ukrayna'yı işgalinden sonra en büyük Rus bankalarına kapatılan SWIFT küresel finansal mesajlaşma sistemini kullanmasına izin verileceği belirtildi. Avrupa Birliği, 24 Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'ya topyekun saldıran Rusya'nın banka sistemlerine yaptırım kararı getirmişti. 

UKRAYNA, AB'NİN TAVİZİNİ TEHLİKELİ GÖRÜYOR

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Tahıl Koridorunu korumak için Rusya'ya taviz vermemeliyiz" diyerek Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması için bütün yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Özel Görevli Büyükelçisi Olga Trofımtseva, "Bir şantajcı, taleplerini yerine getirirseniz durmaz. Sadece yeni taleplerle gelir" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.