SON DAKİKA
Hava Durumu

AB: Kosova'da durumun tehlikeli hale gelmesine müsamaha göstermeyeceğiz

AB Temsilcisi Borrell, Kosova ve Sırbistan arasında devam eden gerginliğe ilişkin açıklama yaptı. Borrell, Kosova'daki durumun ciddiyetini koruduğunu ifade ederek; gerginliğin artmasına müsamaha gösterilmeyeceğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2023 22:44
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2023 23:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB: Kosova'da durumun tehlikeli hale gelmesine müsamaha göstermeyeceğiz

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bugün Kosova-Sırbistan gerilimine ilişkin sosyal medyadan değerlendirmede bulundu. Borrell, Kosova'nın kuzeyindeki gerginliğe izin verilmeyeceğini kaydederek, "Buna müsamaha göstermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Borrell, bölgedeki gerginliğe ilişkin, "Kosova'nın kuzeyindeki durumdan çok endişeliyiz: Kosovalı Sırpların yargısız gözaltına alınması; Mitrovica'nın güneyinde yürüyen Kosova Güvenlik Gücü askerleri ve ardından Sırbistan'ın ağır söylemleri geldi" dedi.

Kosova ve Sırbistan liderleri, dün Brüksel'de AB Temsilcisi Borrell'in arabuluculuğunda bir araya geldi. Borrell, görüşmeye rağmen Kosova-Sırbistan arasında gerilimin tehlikeli boyutlara geldiğini ifade etti.

KOSOVA-SIRBİSTAN GERİLİMİ

Kosova'nın kuzeyinde yoğun olarak yaşayan Sırplar, belediye seçim sonuçlarını protesto etmek üzere Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç'teki belediye binalarına girmeye çalıştı. Seçilen Arnavut asıllı belediye başkanlarını kabul etmeyen Sırplar, 26 Mayıs 2023'ten bu yana taşkınlık çıkarıyor. Yaşanan arbedede 5 polis yaralanmıştı ve 4 ekip aracı hasar görmüştü. Kosovalı polisler ise söz konusu olayın üzerine güvenlik önlemlerini artırmıştı. 

Kosova'da gerilim, Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic'in 29 Mayıs 2023 tarihinde yaptığı açıklamayla tırmandı. Bakan Vucevic, ordunun teyakkuzda olduğunu vurguladı. Vucevic, Sırp ordusunun Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic'in her emrini yerine getirmeye hazır olduğunu söyledi. 

Kosova ve Sırbistan yönetimleri, karşılıklı restleşmelerle Kosova'nın kuzeyindeki gerginliği tırmandırmaya devam ediyor. Son olarak, Kosova'nın kuzeyinde üç polis, Sırplar tarafından kaçırıldı. Sırbistan, Kosovalı polislerin kaçırılmasıyla ilgili sorumluluğu üstlenmedi. Ayrıca, kuzeyde Kosovalı gazetecilere, bir grup Sırp aşırılıkçı tarafından saldırı düzenlendi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.