SON DAKİKA
Hava Durumu

AB'den UCM kararına uymayan Moğolistan'a eleştiri!

Avrupa Birliği Komisyonu, Moğolistan'ın Uluslararası Ceza Mahkemesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkındaki yakalama kararını uygulamaması nedeniyle büyük bir üzüntü duyduğunu bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2024 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2024 14:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB'den UCM kararına uymayan Moğolistan'a eleştiri!

2003 yılında Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) taraf olan Moğolistan, Mahkemenin Mart 2023'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında aldığı ömür boyu yakalama kararına kulak asmadı.

Moğolistan'ın 3 Eylül 2024 tarihinde Putin'in 5 yılın ardından ülkeye yaptığı resmî ziyarette tutuklama emrini yerine getirmemesi tepkilere neden oldu. Avrupa Birliği (AB) Moğolistan'a tutuklama emrini yerine getirmesi çağrısında bulunmasına rağmen kararı yerine getirmeyen Moğolistan'ı eleştirdi.

"AB MOĞOLİSTAN'I SÖZ KONUSU EMRİ YERİNE GETİRMEMESİNDEN DOLAYI ÜZÜNTÜ DUYUYOR"

AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, "AB, UCM'nin Roma Statüsü'ne taraf olan Moğolistan'ın, tutuklama emrini yerine getirme konusunda tüzük kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmemesinden üzüntü duymaktadır." ifadesi yer aldı. 

İsmi verilmeyen hükûmet sözcülerinden biri ise Moğolistan'ın enerji bakımından dışa bağımlı olduğunu bu nedenle Putin'i tutuklayamayacağını belirterek, "Moğolistan, bugüne kadar yaptığımız resmi açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, tüm diplomatik ilişkilerinde her zaman tarafsızlık politikasını sürdürdü." gerekçesini öne sürdü. Politico dergisine açıklamada bulunan sözcü, petrol ürünlerinin yüzde 95'ini ve elektriğinin yüzde 20'sinden fazlasını yakın komşularından ithal ettiklerini de sözlerine ekledi.

Putin, Moğolistan'a tutuklanmadan ulaştı - Son Dakika Dünya Haberleri | NTV  Haber

Öte yandan AB Komisyonu Sözcüsü Nabila Massrali, "Moğolistan, diğer tüm ülkeler gibi, uluslararası ilişkilerini kendi çıkarlarına göre geliştirme hakkına sahiptir. Ancak, Putin hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından çıkarılmış bir tutuklama emri var." ifadeleriyle tutuklama emrini anımsattı. 

MART 2023'TE YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI

UCM, Mart 2023'te, Ukrayna'da işlenen suçlara ve Ukraynalı çocukların Rusya'ya kaçırılmasına ilişkin olarak yürüttüğü soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova hakkında savaş suçu işlemeleri nedeniyle yakalama kararı çıkarıldığını duyurmuştu. Bu kapsamda mahkeme Putin ve Belova'nın UCM'ye taraf olan ülkelerde bulunmasıyla birlikte ömür boyu hapis cezasına çarptırılacağını ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.