SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğunda Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlandı

Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğunda, 26 Haziran Kırım Tatar Milli Bayrak Günü münasebetiyle kutlama etkinliği düzenlendi. 

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2024 23:38
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2024 16:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğunda Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlandı

Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar dolayısıyla her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak da kabul ediliyor.

Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğunda, 26 Haziran Kırım Tatar Milli Bayrak Günü münasebetiyle bugün kutlama etkinliği düzenlendi.

 

Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedılskıy ve eşi Lyudmıla Nedilska ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe, Kırım Tatar halkının milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun eşi Safinar Cemileva, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Gülnara Bekirova, Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği (TURKSİD) Başkanı Ertan Baştuhan, Kırım Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanı Şebnem Sözen, Kırım Derneği Gebze Şubesi Başkanı Nermin Ekim, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Çatalca Şubesi Başkanı Erol Taylan, Emel Kırım Vakfı Başkan Yardımcısı Nurten Bay ve Ukrayna Kültür Derneği Başkanı Münevver Usenova'nın yanı sıra Ukrayna ve Kırım Tatar diasporasından çok sayıda isim katıldı.

Etkinlik Ukrayna, Türkiye ve Kırım Tatar millî marşlarının okunmasıyla başladı. Ardından açılış konuşmasını yapan Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedılskıy, “Bugün biz, Kırım’ın ve Ukrayna devletinin yerli halkı olan Kırım Tatarlarının cesaretini onurlandırmak için Kırım Tatar bayraklarını göndere çekiyoruz. 26 Haziran, yılmazlığın ve birliğin, özgürlük mücadelesinin ve kendi kaderini tayin hakkının sembolü olan Kırım Tatar Milli Bayrak Günü’dür. Bugün bu bayrak, Kırım'ın yerli halkının hakları için verilen mücadelenin, Yarımada'nın Rus işgalinden kurtarılmasının ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün yeniden kazanılmasının sembollüdür.” dedi.

Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedılskıy ve eşi Lyudmıla Nedilska’ya Kırım Tatarlarına verilen destek için teşekkür eden Safinar Cemileva, “Kırım Tatarları dünyanın her yerine dağıldı. Bugün dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Kırım Tatarları milli bayrağımızı göndere çekerek herkese Kırım Tatarların var olduğunu, var olmaya devam edeceğini ve mücadelelerini sürdüreceğini gösterdiler.” ifadelerini kullandı.

Kırım Tatar Milli Bayrak Günü’nün Kırım Tatarları için önemli bir gün olduğunu belirten TURKSİD Başkanı Ertan Baştuhan, “Kırım bizim için çok önemli. İstiyoruz ki, en kısa zamanda bayrağımız Kırım’da dalgalansın. Bugün inşallah dualarımız kabul olur ve bir dahaki bayrak gününde tarak tamgalı bayrağımızı Kırım’da dalgalandıralım.” şeklinde konuştu.

Etkinlikte Kırım Tatar bayrağını anlatan kısa belgesel gösterildi. Ardından, Kırım Tatar ile Ukrain halk türküleri seslendirildi.

Programda son olarak, İstanbul Başkonsolosu Roman Nedılskıy ve eşi Lyudmıla Nedilska, Safinar Cemileva ile birlikte Ukrayna ve Kırım Tatar bayrakların resimlerinin yer aldığı pastayı kesti ve misafirlere Ukrain ile Kırım Tatar yemekleri ikram edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.