SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar köyü Toydemir'de Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlandı

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi, Ankara'nın Polatlı ilçesindeki Toydemir köyünde Kırım Tatar Milli Bayrak Günü'nü kutladı.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2024 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2024 23:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar köyü Toydemir'de Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlandı

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi tarafından 26 Haziran Kırım Tatar Milli Bayrak Günü münasebetiyle Ankara'nın Polatlı ilçesindeki Toydemir köyünde kutlama etkinliği düzenlendi. Saat 14.00'te yürüyüş ile başlayan etkinliğe yoğun katılım sağlandı.

Kırım Tatar ve Türk bayraklarıyla sembolik yürüyüş yapan katılımcılar Kırım Hatıra Ormanı'ndaki meydanda şehitler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından İstiklal Marşı ile Kırım Tatar milli marşı Ant Etkenmen okundu.

Program, etkinliğe ev sahipliği yapan Kırım Derneği Toydemir Şube Başkanı Vecdi Özgey'in konuşmasıyla başladı. Kırım Derneği Toydemir Şube Başkanı Vecdi Özgey, etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“Ben sizleri Toydemir köyü ve Kırım Hatıra Ormanı'yla ilgili bilgilendirmek istiyorum. Arkadaşlar Toydemir köyü bin dokuz yüz beş yılında Kırım Türklerinin oluşturmuş olduğu ve kurulmuş olduğu bir köydür. Bu köyde yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımızla beraber bir Kırım Hatıra Ormanı oluşturalım istedik ve bunu da başardık.

Şu an üstünde bulunmuş olduğunuz alan Kırım Hatıra Ormanı aynı zamanda beşinci Kafkas Tümeni ile Kurtuluş Harbi'nde on ikinci grup karargahına ev sahipliği yapmış olan bir alan. Bu alanda bizim asıl amacımız iki yönlü oldu. Birincisi Kırım Türklerinin örf ve ananelerini yaşatmak, ikincisi ise tarihimizi yaşatmak. Şükürler olsun bu zamana kadar Kırım Türklerinin örf ve adetlerini yaşatmak için hemen hemen pandemi hariç her yıl Tepreş ve Derviza şenlikleri yaptık.

Aynı zamanda Toydemir köyü şehitler yatağı. Burada bir şehitlik yapmayı planlıyoruz. Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlıktan şehitlik için onay çıktı. İnşallah önümüzdeki günde temel atma törenini yapıp şehitliğimizin yapımına da başlayacağız."

KIRIM DERNEĞİ YAŞLIQ KOMİSYONU BAŞKANI SAMET CENGİZ: KIRIM TATARLARI ÇOK ACILAR ÇEKMİŞ BİR MİLLETTİR

Kırım Derneği Yaşlıq Komisyonu Başkanı Samet Cengiz, gerçekleştirdiği konuşmada, “Bugün 26 Haziran Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlaması için buradayız. Kırım Tatarları çok acılar çekmiş bir millettir. Geçmişimiz bu acılı günlerin anılarıyla doludur. Milli bayrak günümüz ise bunun tam tersi olarak bir şenlik, umut ve birliğin günüdür. Milli bayrağımız 1917 yılında milli aydınlarımız ve yolbaşçılarımız tarafından kurulan Kırım Tatar milli kurultayının kabul ettiği devlet bayrağıdır. Daha sonra Kırım halkı çeşitli acılar çekmiş ve vatanlarından sürülmüştür. 1991 senesinde Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra toplanan milli kurultayımız kendilerini ilk kurultayın mirasçısı görerek milli marşımızı ve bayrağımızı kabul etmişlerdir.İfadelerini kullandı.

UKRAYNA'NIN ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİ MÜSTEŞARI DENİS ZOLOTORYOV: YAŞASIN KIRIM TATAR HALKI! YAŞASIN UKRAYNA! YAŞASIN TÜRKİYE!

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotoryov, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar adına konuşma yaptı. Zolotoryov konuşma kapsamında, “Kırım Tatar diasporasının değerli temsilcileri, sevgili dostlar. Ukrayna'nın Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Vasıl Bodnar adına sizi yürekten kutluyorum! Kırım Tatar diasporasının, Kırım'ın yerel halkının ulusal geleneklerinin koruyucusu olmasını ve aynı zamanda Türkiye ile Ukrayna arasındaki dostluk ve iş birliğinin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynamasını son derece takdir ediyoruz. Bu, özellikle şu anda Kremlin rejimi tarafından açık hava hapishanesine dönüştürülen Kırım'ın Rusya tarafından geçici olarak işgal edilmesi bağlamında önem taşıyor. Ama Ukrayna ve Kırım Tatar halkı, vatanında özgür yaşama hakkından asla vazgeçmeyerek kahramanca mücadele ediyor. Bu günlerde iki mutlu olayı birlikte kutluyoruz. Bunlardan ilki 26 Haziran'da kutladığımız Kırım Tatar Milli Bayrak Günü’dür. İkincisi ise Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve ekibinin 29 Haziran'da Rus esaretinden serbest bırakılması ve uluslararası arabulucuların çabaları ve Kırım Tatar Milli Meclisi Birinci Başkan Vekili Neriman Celal'in Ukrayna'ya dönüşü. Bu gerçekten bayram etkinlikleri vesilesiyle hepinizi yürekten kutluyorum. Kırım'ın özgürlüğü, Kırım Tatarlarının tarihi vatanlarında özgür gelişme imkanlarına sahip olması için mücadelemizi sürdüreceğiz! Yaşasın Kırım Tatar halkı! Yaşasın Ukrayna! Yaşasın Türkiye!” açıklamasını yaptı.

KTMM ÜYESİ GAYANA YÜKSEL: BAYRAK GÜNÜ FİKRİ KIRIM TATAR GENÇLERİN FİKRİYDİ

KTMM Üyesi, Şefika Gaspıralı Kadın Birliği Başkanı Gayana Yüksel, Kırım Tatarca yaptığı konuşmasında, “Şahsım adına çok mutluyum. Çünkü seneler önce Kırım'da bu bayrak gününün kutlanmasını teklif edilmesine katkıda bulundum. Bu Dr. Ahmet Ihsan Kırımlı'nın fikriydi, 2009 yılında Kırım Tatar gençleri tarafından organize edildi. Ve o zaman 'Bu bayram hepimizin bayramı, bütün halkın bayramı, hepimiz birleşip bu bayramı kutlamalıyız' dedik. 2010 yılında Kırım'da Akmescit’te en merkezi meydanda ilk defa bu bayramı kutladık. Ukrayna’da savaş devam etti ve Kırım Tatar halkı Ukrayna halkıyla beraber Kırım'ın geleceği için, Kırım'ı işgalden kurtarmak için, Ukrayna zaferi için savaştalar. Kırım Tatar Milli Meclisi öz vasiyetinden, öz omuzunda olan sorumluluklardan vazgeçmiyor.” açıklamasını yaptı.

Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin bölgenin önemini vurguladığı konuşmasında, “Şu anda içinde bulunduğumuz bu Hatıra Ormanı Vecdi Özgey'in gayretleri ve arkadaşıyla beraber yapmış olduğu yirmi yıllık bir çalışmanın sonucunda bu noktaya geldi. Küçücük fidanlar bugün artık yavaş yavaş büyüdü ve ormana dönüşüyor. Şimdi çok güzel çalışmaları var. Burada biraz evvel bahsetmiş olduğu gibi şehitlerimizin mezarları tespit edildi.” ifadelerini kullandı. Şahin, "Bugün Kırım'da kardeşlerimiz 2014 yılından beri işgal altındalar. Ve Ukrayna toprakları içerisinde işgal edilmemiş bölgelerde bugün Kırım Tatarları, Ukraynalı kardeşleriyle beraber omuz omuza mücadele ediyorlar."  ifadelerini kullanarak Kırım'ın işgalden kurtulacağının altını çizdi.

Birbirinden renkli etkinliklerin gerçekleştirildiği kutlamada, "Dilde, işte, fikirde birlik" şiarıyla Türk dünyasının öncü ismi, Kırım Tatar aydını İsmail Bey Gaspıralı'nın "Kırım" isimli şiiri okundu.

Kırım Derneği Halk Dansları Topluluğu Cıyın Ansambli tarafından sergilenen Ağır Ava ve Kaytarma oyunu katılımcıların büyük beğenisini topladı.

Zemina Gezer, Kırım Tatar şair Şakir Selim'in, "Numan Çelebicihan'ın Sonki Yırı" isimli şiirini seslendirdi. Cıyın Ansambli'nin Yavluq oyununa alkışlarla eşlik eden misafirler, Hanzade Aktaran'dan, Yaralanan Türküler şiirini dinledi. Ayrıca Cıyın Ansambli'nin yeni koreografisiyle sergilediği Çibörek dansı büyük bir ilgi uyandırdı.

Birbirinden renkli dansların icra edildiği etkinlik, Motosiklet Derneği üyelerinin Kırım Tatar bayrağıyla yaptığı gösteriyle son buldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.