Kurt-Ar Derneğinin tertip ettiği “Türkçe Bir Akşam” geceye damga vurdu!
Yağmur Filiz ŞAHİN/QHA Ankara
Arama-kurtarma, Türk dünyası birliği ve çevre faaliyetleri gibi pek çok alanda yoğun bir şekilde çalışma yürüten Kurt-Ar Uluslararası İnsanî Yardım Derneği Türkiye'nin başkenti Ankara’da etkileyici bir programa imza attı.
TÜRKÇE BİR AKŞAM
“Orhun’dan Kaynayıp Dünyaya Akanların Hikâyesidir” temalı etkinlik, coşkulu bir geceye sahne oldu. 17 Ekim 2024 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Ada Ankara’da tertip edilen programda birbirinden renkli gösteriler ve müzikler icra edildi.
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin destekleriyle gerçekleştirilen kapsamlı programda Altaylar’dan Tuna’ya kadar Türk dünyası kültürü seyircilerle buluştu.
KAM ANA, KADİM TÜRK KÜLTÜRÜ ÜZERİNE ANLATIM GERÇEKLEŞTİRDİ
Saat 20.00’de başlayan etkinliğe yoğun bir katılım sağlandı. Gece, “Kam Ana” mahlasıyla sahne alan eğitimci, yazar Hilâl Koçyiğit’in sunumuyla başladı. Seyircisiyle interaktif bir şekilde şiirler ve şarkılarla Türk kültürü ve gelenekleri üzerine anlatım gerçekleştiren Kam Ana, büyük bir ilgi uyandırdı. Kostümüyle dikkatleri üzerine toplayan Kam Ana, kadim Türk kültürünü sahneye taşıdı.
KIRIM TATAR KÜLTÜRÜNÜ SAHNEYE TAŞIYAN CIYIN ANSAMBLİ BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI
Etkinlik kapsamında Kırım Derneğinin dans topluluğu olan “Cıyın Ansambli” Güvercin, Çi Börek, Tım Tım gibi Kırım Tatar danslarla büyük bir beğeni topladı. Kırım Tatar geleneğini, müzik ve danslar aracılığıyla katılımcılara sunan Cıyın Ansambli ekibi, büyük bir alkış aldı.
Etkinlikte Kazak Türkü sanatçı, Türk dünyasına ait enstrüman olan kopuz ile Kazak türküsü seslendirdi.
Türk destanlarında, masallarında ve tarihinde kadının önemine değinen Kam Ana, Hüseyin Nihal Atsız’ın “Türk Kızı” şiirini okudu. Ardından Ses sanatçısı Gamze Paşa, “Sarı Gelin”, “Şiire Gazele”, “Size Selam Getirmişem” isimli parçaları Azerbaycan Türkçesiyle seslendirdi. Gamze Paşa, seyircinin beğenisini topladı.
"KERKÜK TÜRK'TÜR, TÜRK KALACAK"
Kerküklü ses sanatçısı Ahmet Tuzlu ise “Altın Hızma”, “Sen Türkmen Men Türkmen”, “Beyaz Gül, Kırmızı Gül”, “Evlerinin Önü Yonca” isimli türküleri seslendirdi. Tuzlu, Halep için de bir türkü seslendirdi. Katılımcıların alkışını toplayan Tuzlu sahneden ayrılırken, “Kerkük Türk’tür, Türk kalacak” sloganına da karşılık verdi.
MUHTEŞEM ÇAKAL ÇÖKERTEN ZEYBEĞİ PERFORMANSI
Birbirinden renkli geçen gecenin ortasında "Çakal Çökerten Zeybeği" oynandı. Salonun tamamı zeybek performansına alkış tuttu.
Ardından Cem Gürdal şefliğinde Türk Dünyası Müzik ve Halk Dansları Topluluğu, renkli bir şölene imza attı. Orkestrasının ilk performansında, “Orhun Kitabeleri’nin” yazım aşaması canlandırıldı. Ayrıca "Şaman" performansına büyük bir ilgi duyuldu. Türk Dünyası Müzik ve Halk Dansları Topluluğu solistleri; Kırım Tatarlarının, Tuva Türklerinin, Kerkük Türklerinin, Kırgız Türklerinin, Karaçay ve Malkar Türklerinin kendilerine ait olan eserlerini seslendirdi. Ayrıca Özbek Türkü bir sanatçının Mustafa Kemal Atatürk’e ithaf ettiği şarkı seslendirildi. Katılımcılar, topluluğa alkışlarla eşlik etti.
"ŞÜKÜR Kİ, TÜRKLER VAR"
Gecenin sonunda Azerbayacan’ın ünlü ses sanatçısı Azerin sahne aldı. Geceye damgasını vuran Azerin, Kurt-Ar Derneğine faaliyetlerinden dolayı teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Türk dünyasının birliğine dikkat çekti. Azerin, “Şükür ki, Türkler var. Şükür ki, bizim müziklerimiz var. Şükür ki, bu iyi niyeti, bu güzelliği dünyaya yayan Türkler var.” dedi.
KATILIMCILAR, ÇIRPINIRDIN KARADENİZ TÜRKÜSÜNE EŞLİK ETTİ
Azerbaycan türkülerinden birkaçını seslendiren Azerin, "Çırpınırdın Karadeniz" performansıyla büyük bir alkış topladı. Katılımcılar, Azerin’in “Azerbaycan bayrağını Karabağ’a asmışız biz” sözlerine büyük bir coşkuyla eşlik etti. Türk bayrağı dalgalandıran seyircilerin hep bir ağızdan dile gelirdiği “Ne mutlu Türk’üm diyene” sözleri salonda yankılandı.
"HER TÜRK'ÜN İKİ VATANI VARDIR"
Azerin performans öncesinde şu ifadelere yer verdi:
Dualarla birleştik ve 30 yıl sonra işgal altındaki Karabağ bölgelerini, askerlerimizin, Silahlı Kuvvetlerimizin mücadelesiyle yeniden, yeniden ve yeniden vatan eyledik. Hep söyledim, bugün de söyleyeceğim, nefesim tükenene dek söyleyeceğim. Azerbaycan’ın yanında duran, ona omuz veren Kafkas İslam Ordusu’nun 1918’de gerçekleştirdiği mücadele, tarihte yeniden tekrarlandı. Türkiye Cumhuriyeti yeniden Azerbaycan’a omuz verdi ve yanında durdu. Şükürler olsun ki, Şuşa’da iki bayrak yan yana dalgalandı. Bu bayrakları yan yana görmek beni çok mutlu ediyor. Çünkü, her Türk’ün iki vatanı vardır. Bizim için hem Azerbaycan hem Türkiye… Ancak dünyanın muhtelif yerlerinde yaşayan Türkler için de ikinci vatan Türkiye olacaktır. Bugün dünyanın neresinde Müslüman Türk yaşıyorsa Allah o kardeşlerimize bu hissi yaşamalarını nasip etsin inşallah.
Etkinlikte; Türkiye, Kırım, Türkmeneli, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan, Doğu Türkistan, Karakalpakistan, Türkmenistan, KKTC gibi Türk yurtların bayrakları sahneye taşındı. Geceye emek veren sanatçılar sahnede bir araya gelerek seyircilerin isteği üzerine, “Anayurt Marşı’nı” seslendirdi.
Kurt-Ar Derneği Başkanı Çağrı Koçyiğit, katılımcılara ve gecede performans sergileyen sanatçılara teşekkür etti. Dernek Başkanı Koçyiğit, Türk Dünyası Müzik ve Halk Dansları Topluluğu şefi Cem Gürdal’a, Cıyın Ansambli’nin dans eğitmeni Evelina Kemileva’ya, ses sanatçıları Gamze Paşa ve Ahmet Tuzlu’ya, orkestraya ve emeği geçenlere Türk bayraklı plaket takdim etti.
Program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.