SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu: İşgalciler tarafından zorla başlatılan sözde seçimler geçersizdir

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu, işgalci Rusya'nın Kırım, Herson, Zaporijjya, Donetsk ve Lugansk bölgelerinde düzenlediği sözde seçimlere ilişkin açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2023 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2023 16:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar Teşkilatları Platformu: İşgalciler tarafından zorla başlatılan sözde seçimler geçersizdir

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu, 9 Eylül 2023 tarihinde, Rusya’nın işgal altındaki topraklarda düzenlediği sözde seçimlere ilişkin bir açıklama yaptı. Kırım Tatar Teşkilatları Platformunun, Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarında Rusya'nın düzenlediği sözde seçimlere ilişkin açıklaması şu şekilde:

“Rusya, 10 Eylül 2023 tarihinde, Ukrayna’nın geçici olarak işgal ettiği topraklar olan Kırım, Herson, Zaporijjya, Donetsk ve Lugansk bölgelerinde sözde yerel ve parlamento seçimleri düzenlenme çabasında bulunmakta. Bu yasa dışı eylemlerin amacı, zorla ele geçirilen toprakları kendi yetkileri altında tutmak ve ilhakın gerçekte yasal nitelikte olduğu algısını yaratma girişimidir.

İşgalciler, seçmen sayısını, listeleri, 'seçime' katılımı ve sonuçları tahrif etmektedir. Aynı zamanda, baskı tehdidi altında oy verme merkezlerine gelmeye zorlanan yerel halkın gözünü korkutmak gibi terörist yöntemler de kullanılmaktadır.

İşgalciler tarafından zorla ve kitlesel tahrifatlarla başlatılan bu tür "seçimler" kaide olarak geçersizdir ve sonuçları dünyada hiç kimse tarafından tanınmayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti, Ukrayna'nın stratejik ortağıdır ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tam olarak desteklemektedir.

Yasa dışı oylama düzenlenmesinde görev alan ve destek veren herkes, Ukrayna ve dünyanın diğer ülkelerinin yasalarına uygun olarak kesin bir şekilde cezalandırılacaktır. İşgalcilerin yaptıkları kanunsuzlukları örtbas etmek için 'uluslararası gözlemci' olarak alabilecekleri yabancılar da bunun dahilindedir. Bu şahıslar Ukrayna, ABD, AB ve diğer devletlerin ve kurumların yaptırımlarıyla karşı karşıya kalacaktır.”

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLARDA DÜZENLENEN SÖZDE SEÇİMLER HÜKÜMSÜZ VE GEÇERSİZDİR

Rusya’da 8-10 Eylül 2023 tarihlerinde Rusya Parlamentosunun alt kanadı olan Devlet Duması ara seçimleri, bazı bölgelerin başkanlarının ve yasama organlarının üyelerinin seçimleri de dahil olmak üzere çeşitli seviyelerde düzenlenecek. İşgalci Rusya, sözde oylamayı, Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarında da gerçekleştiriyor. Erken oy kullanma işlemlerinin işgal altındaki Kırım, Herson, Zaporijjya, Donetsk ve Lugansk bölgelerinde şimdiden başladığı biliniyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 8 Eylül 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, uluslararası ortaklarına Rusya’nın işgal altına aldığı Ukrayna bölgelerinde yeni yaptırımlar uygulama çağrısında bulundu. Rusya’nın düzenlediği sözde seçimlerin yasal olarak geçersiz olduğu vurgulandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.