SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Derneğinden Numan Çelebicihan'ı ve Kırım Tatar Şehitlerini Anma Günü programı

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği 23 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştireceği programla Kırım Tatarlarının unutulmaz lideri, Antlı Şehit Numan Çelebicihan'ı ve Kırım Tatar şehitleri anacak.

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2024 18:00
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2024 18:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Derneğinden Numan Çelebicihan'ı ve Kırım Tatar Şehitlerini Anma Günü programı

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi, Kırım Tatar halkının unutulmaz lideri, Antlı Şehit Numan Çelebicihan ve Kırım Tatar şehitleri için anma programı düzenleyecek. 23 Şubat 2024 tarihinde Kırım Derneği Genel Merkezi'nde düzenlenecek olan programda Milli kahraman Numan Çelebicihan ve şehitler için dua edilecek. 

KIRIM DERNEĞİNDE NUMAN ÇELEBİCİHAN VE KIRIM TATAR ŞEHİTLER ANILACAK

Anma ve dua programı ile ilgili yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi:

"Kırım Halk Cumhuriyeti’nin Başbakanı, Kırım-Litvanya-Polonya ve Belarus Müslümanları Baş Müftüsü, millî marşımız 'Ant Etkenmen'in şairi Numan Çelebicihan’ı, 1917 Kırım Tatar Millî Kurultayı’nın kahramanlarını, muhaceret ve sürgün yollarında hayatlarını kaybedenleri, vatan ve millet yolunda mücadele edenleri, 23 Şubat Çelebicihan’ı ve Kırım Tatar Şehitlerini Anma Günü'nde, aziz hatıraları önünde, Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi’nde yer alan Bekir Sıtkı Çobanzade Kütüphanesi’nde saygıyla, rahmetle, şükranla, dualarla anacağız"

Program saat 19.00'da başlayacak. 

sosyal medya

NUMAN ÇELEBİCİHAN'IN HAYATI

1885 senesi “Büyük Sunaq” köyünde doğan Numan Çelebicihan 1908-1916 seneleri arasında İstanbul’da ve St. Petersburg’da Hukuk ve Tıp eğitimi aldı. 1908 senesi Cafer Seydamet ile birlikte Türkiye’de oluşan inkılap hareketlerini yakından takip etti.

Kırım Tatar halkının sorunlarına çare bulmak ve çarlık idaresi altında ezilen halkının yaralarına derman olmak için büyük bir gayret ile çalıştı ve bu maksatla “Qırım Talebe Cemiyeti”ni kurdu. 1917 senesinde Kırım, Litvanya, Belarus ve Polonya Müftüsü oldu. Kırım Müslümanları İcra Komitesi'nin başkanı olarak seçildi.

Bu süre boyunca, daha öncesinde olduğu gibi Kırım Tatar halkının teşkilatlanması ve kendi geleceğini eline alabilmesi için çalışmalar yürüttü. Yine aynı sene içerisinde Aralık ayında Birinci Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın toplanmasında büyük bir rol üstlendi ve Kurultayın idare heyetinin başkanı olarak seçildi.

Kurultay’ın çalışmaları sonucunda “Kırım Tatar Halk Cumhuriyeti”nin kurulması için çalışmalar yürütülmesi kararı alındı ve kurulan hükûmetin başkanlığına Numan Çelebicihan seçildi. Kırım’ın Bolşevik kuvvetleri tarafından işgal edilmesi sonucunda Kurultay dağıtıldı ve Kırım Tatarlarının milli liderleri ya tutuklandı ya da Kırım’dan kaçmaya mecbur edildi. Tutuklanan Numan Çelebicihan 23 Şubat 1918 tarihinde Bolşevikler tarafından vahşice öldürüldü ve naaşı Karadeniz’e atıldı.

Çelebicihan, ayrıca şair ve neşirci olarak tanınıyordu. Yazdığı “Ant Etkenmen” şiiri Kırım Tatarlarının milli marşı kabul edildi.

Numan Çelebicihan, Ukrayna'da ve Türkiye’de 22-23 Şubat tarihlerinde çeşitli etkinlikler ile anılıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.