SON DAKİKA
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kırım Derneği

QHA - Kırım Haber Ajansı - Kırım Derneği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kırım Derneği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yazar Serra Menekay, kaleme aldığı "İnci Kolye" eserini tanıttı ve imzaladı Haber

Yazar Serra Menekay, kaleme aldığı "İnci Kolye" eserini tanıttı ve imzaladı

Yazar Serra Menekay, kaleme aldığı "İnci Kolye" adlı yeni eserini; Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Kırım Vakfı, Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği ve Galeati Yayıncılık ortaklığında düzenlenen etkinlikte tanıttı. Bu kapsamda yapılan söyleşi ve imza günü, 12 Nisan 2025 tarihinde Kırım Derneği Genel Merkezinde icra edildi. Program kapsamında Menekay, İnci Kolye'nin hikâyesini anlattı ve okuyuculara kitabını imzaladı. Program, Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisinde bulunan Bekir Sıtkı Çobanzade Kütüphanesinde gerçekleşti. MENEKAY'DAN AİLESİNE VE KIRIM TATARLARINA BÜYÜK HİZMET Programın açılış konuşmaları Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin ile Galeati Yayıncılık sahibi Murat Tulga tarafından yapıldı. Şahin, konuşmasında; Serra Menekay’ın Kırım’ı anlatan romanlarında işlenen konuların pek çok Kırım Tatar ailesinde de yaşandığını, Menekay’ın bir Kırım Tatarı olarak ailesine ve halkına büyük hizmetleri geçtiğini ifade etti. Murat Tulga, Serra Menekay’ın 13. kitabının “İnci Kolye” olarak basıldığını ve son eserinde Kırım Tatarlarının en büyük travmalarından biri olan sürgünü "Aluşta’dan Esen Yeller" romanından sonra da işlediğini belirtti. KIRIM TATARLARININ VATANINDAN KOPARILIŞ HİKAYELERİ BİRBİRİNE BENZİYOR Menekay, konuşmasına Kırım Hanlığı’nın Rusya tarafından işgal edilmesini konu ederek başladı. Göçler, sürgünler, vatana dönüş ve işgaller hakkında bilgilendirmeler yaptı. Kırım konusunda yazdığı romanlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Menekay, ailesinin Kırım’dan koparılışına ve savruluşuna yönelik hikayelerin her bir Kırım Tatar ailesinde benzer şekilde yaşandığını belirtti. PİYANO EŞLİĞİNDE "HASRET YIRI" DİNLETİLDİ Aynı zamanda Menekay, kitabını II. Dünya Savaşı'ndaki Avrupa’daki mülteci kamplarında yaşayan Kırım Tatarları tarafından yazıldığı ve seslendirildiği belirtilen “Hasret” yırının sözleri ile bitirdiğini aktardı. Ayrıca Menekay, Aysim Dolgun Ildız'ın piyano eşliğinde seslendirdiği "Hasret" yırı, katılımcıların tarafından büyük beğeni aldı. BAYAR, ESERİN YAZILIŞ SÜRECİNDEKİ KATKILARINDAN BAHSETTİ Katılımcılara İnci Kolye’nin yazılma hikayesinin nasıl başladığını aktaran Menekay, bu konudaki katkısı için Avukat Namık Kemal Bayar’a söz verdi. Bayar, konuşmasında İnci Kolye’nin yazılmasına vesile olan Kırım Tatar kökenli Brezilya vatandaşı Junior Castro ile tanışmalarına değindi. MENEKAY'IN ANLATTIĞI KİŞİLER, "70. YILINDA KIRIM DERNEĞİ" ESERİNDE YER ALIYOR Söyleşinin sonunda Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Derneğinin 70. yıl dönümü vesilesi ile Kırım Vakfı tarafından hazırlanan ve yakın zamanda basılması beklenen “70. Yılında Kırım Derneği” adlı kitapta, Serra Menekay romanlarına konu edilen kişilerin de yer aldığından bahisle bu romanlardaki gerçekliğe değindi. Söyleşinin ardından Serra Menekay kitaplarını okurları için imzaladı.

Kırım Derneğinden Krıvıy Rih saldırısında ölenler için taziye Haber

Kırım Derneğinden Krıvıy Rih saldırısında ölenler için taziye

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, işgalci Rusya'nın Krıvıy Rih'e yönelik saldırısı sonucunda hayatını kaybeden savunmasız siviller için 7-8 Nisan tarihlerinde taziye defteri açtı. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, 7 Nisan 2025 tarihinde taziye defterine imza atarak, terör kurbanı Ukraynalı sivilleri andı.  "BU SALDIRIDA KATLİAM ZİRVEYE ULAŞMIŞTIR" Şahin, taziyesinde şu ifadelere yer verdi: Saldırgan Rusya’nın Ukrayna’daki katliamları devam ediyor. Bugüne kadar sivillere karşı yapılan ve hiçbir insani değeri gözetmeyen bu saldırıların biri daha 4 Nisan’da Krıvıy Rih şehrine yapılmıştır. Balistik füzelerle yapılan bu saldırıda katliam zirveye ulaşmıştır. O saldırıda hayattan koparılan masum çocukların şahsında hayatını kaybeden herkesi saygıyla anıyoruz. Türkiye’de ve dünyanın başka pek çok ülkesinde yaşayan Kırım Tatarları olarak Ukrayna halkının acılarını paylaşıyoruz. Ve Ukrayna’nın parlak geleceğine olan inancımızı yeniden ilan ediyoruz. KRIVIY RİH SALDIRISI Savaş suçlusu Vladimir Putin idaresindeki Rusya, 4 Nisan 2025 tarihinde Ukrayna'nın Krıvıy Rih kentinde oyun parkının olduğu yerleşim bölgesini balistik füzelerle hedef almıştı. Saldırı sonucunda 9'u çocuk olmak üzere en az 20 kişi yaşamını yitirmiş, 75 kişi ise yaralanmıştı. Ülke genelinde 3 gün yas ilan edilmişti. Rus birliklerinin, 4 Nisan'da Ukrayna'nın Krıvıy Rih kentindeki yerleşim bölgesine yönelik saldırısı sonucunda 9'u çocuk olmak üzere 19 savunmasız Ukraynalı sivil yaşamını yitirmişti pic.twitter.com/9r1AhFslaN — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) April 7, 2025

YTB ve Kırım Derneği arasında yürütülen ortak projeler görüşüldü Haber

YTB ve Kırım Derneği arasında yürütülen ortak projeler görüşüldü

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkan Yardımcısı Murat Kazancı ve beraberindeki YTB heyeti, 27 Şubat 2025 tarihinde Kırım Derneği Genel Merkezini ziyaret etti. Nezaket ziyaretinde Başkan Yardımcısı Kazancı'yı; Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri, Kırım Derneği Genel Başkan Vekili Namık Kemal Bayar, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Tatar Millî Meclisi (KTMM) Üyesi ve Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği Başkanı Prof. Dr. Gayana Yüksel ve Kırım Derneği Genel Başkan Yardımcısı İsmet Yüksel karşıladı. YTB VE KIRIM DERNEĞİNİN ORTAK PROJELERİNDEKİ SON DURUM ELE ALINDI Görüşmede, Kırım Derneği Genel Merkezi ile YTB arasında yürütülen ortak projelerde gelinen nokta müzakere edildi. Ayrıca, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin hâlihazırda ortaya koyduğu faaliyetler ele alındı. Bunun yanında, derneğin 70. kuruluş yıl dönümünde yapılacak olan çalışmalar hakkında değerlendirmeler yapıldı. Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, QHA'ya verdiği demeçte YTB ile yürütülen ortak projeler arasında; mayıs ayında yapılacak olan Kırım Tatar Yaşlıq Kurultayı, haziran ayında Kırım Tatar Bayrak Günü'ne ithaf edilen Uluslararası Satranç Satranç Turnuvası, "Millet Cevherleri" kitabının Türkçe ve Kırım Tatarca basımı ile Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Edebiyat Yarışması'nın bulunduğunu ifade etti. Öte yandan, ziyaret anısı olarak YTB Başkan Yardımcısı Kazancı, Kırım Derneği Genel Merkezine tarihi Kırım haritası hediye etti.

Kırım Derneğinin 70 yıllık tarihçesi yazılıyor Haber

Kırım Derneğinin 70 yıllık tarihçesi yazılıyor

1 Temmuz 1955’te resmî olarak kurulan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, 2025 yılında 70. kuruluş yılını kutlayacak. Bu kapsamda; 2025 yılında düzenlenecek olan etkinlikler Kırım Derneğinin 70. kuruluş yıldönümüne ithaf edilecek. Kırım Derneğinin kurumsal gelişimini ve faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamayı temel amaçlarından sayan Kırım Vakfı da, Kırım Derneğinin 70. kuruluş yıl dönümünde hedefleri doğrultusunda çok anlamlı bir eser ile yer alacak. Kırım Vakfının kurucuları arasında tek tüzel tüzel kişilik olarak yer alan Kırım Derneğinin 70. kuruluş yılında, Kırım Derneğinin 70 yıllık tarihçesine ışık tutacak bir kitap Kırım Vakfı tarafından neşredilecek. Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay'ın 3 yıldan bu yana sürdürdüğü titiz çalışma ile tamamlanma aşamasına gelen geniş hacimli kitapta, 1955 yılından 2025 yılına kadar yapılan faaliyetler anlatılacak. KIRIM VAKFINDAN ÇAĞRI Kırım Vakfı, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamasında esere katkı sunmak isteyenlere bir çağrıda bulundu. Vakfın açıklamasında, "Kitabın son düzenlemesine geçildiği bu aylarda elinde bulunan belge, bilgi, fotoğraf (Özellikle 1955 ile 1980 yılları arasında) ile gerek söz konusu kitaba gerekse Kırım Derneği arşivine katkı sağlamak isteyenlerin iletişimine açık olarak son düzenlemeleri yapacağız." denildi.

Kırımoğlu ve Ukrayna Parlamentosu heyetinden Kırım Derneğine anlamlı ziyaret Haber

Kırımoğlu ve Ukrayna Parlamentosu heyetinden Kırım Derneğine anlamlı ziyaret

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara Kırım Tatar halkının millî lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun da bulunduğu Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu heyeti, bugün başkent Ankara’daki resmî temaslarını sonlandırdı. UKRAYNA DOSTLUK GRUBUNDAN KIRIM DERNEĞİNE ZİYARET  Bu kapsamda efsanevi lider Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Millî Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı, Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eş Başkanı, Ukrayna Milletvekili Ahtem Çiygöz ve Dostluk Grubu üyeleri, Ukrayna milletvekilleri Mıkola Knyajıtskıy ve Oleh Sınyutka ile Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi, Kırımoğlu'nun Yardımcısı Şevket Usmanov,  27 Kasım 2024 tarihinde Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezini ziyaret etti. "UKRAYNA HALKIYLA OLAN BİRLİKTELİĞİMİZ SARSILMADI" Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Dr. Ahmet İhsan Kırımlı Sosyal Tesisindeki Bekir Sıtkı Çobanzade Kütüphanesi’nde misafirlerle bir araya gelen heyet, Türkiye’deki temaslarını değerlendirdi. Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, ziyaretten dolayı heyete teşekkür ettiği konuşmasında, "Kırım Tatarları olarak Ukrayna halkıyla geleceğimizi birlikte inşa etmek istiyoruz. Rusya’nın Ukrayna’daki saldırıları karşısında Türkiye’deki Kırım Tatarları olarak Ukrayna halkıyla birlikte olan duruşumuz hiçbir zaman sarsılmadı.” ifadelerini kullandı. "GÖREVİMİZ, TARİHİ ADALETİ YENİDEN TESİS ETMEK" Dostluk Grubu üyesi, Ukrayna Milletvekili Oleh Sınyutka, Kırım Tatarlarının kendi vatanlarında özgürce yaşamaları gerektiğini vurguladı. Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılacağına olan inancının tam olduğunu belirten Sınyutka, “Buna karşı çıkan tek taraf saldırgan Rusya. 1944’te işledikleri soykırım suçunu bugün devam ettiriyorlar. Kırım Tatarları, Türkler ve Ukraynalılar olarak bizim görevimiz tarihî adaleti yeniden tesis etmektir. Kırım, Kırım Tatarlarınındır” dedi. ​​"ER YA DA GEÇ MUZAFFER OLACAĞIZ" Dostluk Grubu üyesi, Ukrayna Milletvekili Mıkola Knyajıtskıy, Kırım Tatarları dahil olmak üzere Ukrayna’nın özgürlük için mücadele verdiğinin altını çizdi. “Er ya da geç muzaffer olacağız. Ama yapılan hataları iyi analiz etmeliyiz” diyen Knyajıtskıy, Ukrayna Parlamentosunda Kırım Tatar milli bölgesel özerkliğinin kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. "KIRIM'IN KADERİ, KIRIM TATARLARI OLMADAN TARTIŞILAMAZ" Ukraynalı vekil Knyajıtskıy konuşmasında şunları söyledi: “Savaşın bitmesini beklemeden ‘Kırım, Ukrayna’dır evet ama Kırım aynı zamanda Kırım Tatarlarınındır’ diyebilmeliyiz. Bu gerçekleştirildikten sonra Kırım Tatarları misafir gibi değil, ev sahibi gibi hissetmelidir. Yerel yönetimlerde, her türlü kurumda özerk statüde temsil edilmesi için elimizden gelen her türlü çabayı seferber etmeliyiz. Tam da bu yüzden uluslararası platformlarda ‘Kırım’ın kaderi Kırım Tatarları olmadan tartışılamaz’ diyoruz.” Vekil, sözlerini, “Yaşasın Kırım, yaşasın Türkiye, yaşasın Ukrayna” ifadesiyle sonlandırdı. "UKRAYNA HALKININ HAK VE HUKUKUMUZA YÖNELİK DESTEKLERİNE TÜRK HALKI ŞAHİT OLDU" Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eş Başkanı, KTMM Başkan Yardımcısı ve Ukrayna Milletvekili Ahtem Çiygöz misafirlere hitap ettiği konuşmasında, Ukrayna halkının Kırım Tatarlarına yönelik duruşunun 10 yıl önce Kırım Tatarlarının direnişiyle oluştuğunu söyledi. Çiygöz, “Milletimizin ruhu ve inancı çok büyük. Ukrayna halkının bizim hak ve hukukumuza yönelik desteklerine Türk halkı da şahit oldu” dedi. TÜRKİYE'DE ÜST DÜZEY RESMİ GÖRÜŞMELER YAPILDI Son olarak Kırım Tatarlarının millî lideri, Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu konuştu. İki günlük Türkiye ziyaretine değinen Kırımoğlu, görüşmelerin oldukça verimli geçtiğini aktardı. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş gibi isimlerle görüşmeler yaptıklarını belirten Kırımoğlu; Ukrayna milletvekillerinin, Türkiye’deki üst düzey yetkililerle görüşmesinin önemli olduğunu, bu bağlamda Türk yetkililerin savaşta olan bir ülkeye yaklaşımlarının ne olduğunu öğrendiklerini ifade etti. Kırımoğlu, “Rusya’nın başlattığı savaşta bin yedinci gündeyiz artık. Ruslar bu savaşı 3 günde bitireceklerini zannediyorlardı. Ve savaşın sonu daha görünmüyor. Bizi rahatsız eden şey ise, geleceğin ne olacağıdır” dedi. BARIŞ ANCAK İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLARIN KURTARILMASIYLA SAĞLANIR Savaşın gidişatının ABD Başkanı Donald Trump’a bağlı olduğunu vurgulayan Kırımoğlu, Ukrayna’ya verilen askeri desteğin önemine dikkat çekti. Efsanevi lider, dünya kamuoyunda ortaya atılan çeşitli barış planlarını değerlendirdi. Kırımoğlu, Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarının kurtarılmasıyla ancak barışın sağlanacağını dile getirdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a desteklerinden dolayı teşekkür eden Kırımoğlu, Türk yetkililerin mutlaka Ukrayna’yı ziyaret etmesi gerektiğini belirtti.

Kırım Derneği Genel Merkezi, Holodomor Soykırımı'nı andı Haber

Kırım Derneği Genel Merkezi, Holodomor Soykırımı'nı andı

Josef Stalin yönetimi tarafından Ukrayna halkına karşı uygulanan Holodomor Soykırımı kurbanları, Ukrayna başta olmak üzere tüm dünyada anılıyor. Sovyetler Birliği yönetiminin milyonlarca Ukraynalıyı ölüme sürüklediği sun'i açlık Holodomor, Ukraynalılara boyun eğdirme amacı taşıyordu. Ukrayna'nın komünist rejime karşı direnişini ve Moskova'dan bağımsız bir Ukrayna devleti kurma girişimlerini nihai olarak ortadan kaldırmak için gerçekleştirildi. "MİLYONLARCA UKRAİN’İN YANINDA KIRIM TATARLARI DA ÖLÜME GÖNDERİLMİŞTİR" Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi, Ukrayna halkının acısını ve Holodomor kurbanlarını anmak amacıyla bir basın bildirisi yayımladı. Holodomorun Sovyetler Birliği’ndeki en büyük soykırım olduğu ve Ukrainlerle birlikte Kırım Tatarlarını hedef aldığı kaydedilen bildiride şu ifadelere yer verildi: "Tarihi, insanlık suçları yanında pek çok millete karşı uyguladığı soykırımlar ile anılan Sovyetler Birliği’ndeki en büyük soykırım şüphesiz Holodomor’dur. Gelmiş geçmiş en büyük canilerden biri olan Stalin ile Sovyetler Birliği'nin diğer yöneticileri 1932-1933 yılları arasında Ukrayna’da 4,5 milyon insanı öldürmüştür. Sovyetler Birliği tahıl bolluğundan bir taraftan ihracaat yaparken, diğer taraftan yarattığı suni açlık ile günlerce, aylarca süren ızdıraplar içerisinde milyonlarca insanın ölmesini sağlamıştır. Açlıkla öldürme anlamına gelen Holodomor, Sovyetler Birliği’nin milletleri yok etme politikalarından sadece birisi olup, milyonlarca Ukrain’in yanında Kırım Tatarları da ölüme gönderilmiştir. Holodomor faciasında aradan 90 yıldan fazla zaman geçse de yarattığı travma, açtığı yaralar, bıraktığı izler hafızalarda yerini korumaya devam etmiştir. Kendisini Sovyetler Birliği’nin varisi olarak ilan eden Rusya bugün de baş katili Putin canisinin öncülüğünde Ukrayna’da soykırımını alelenen sürdürmektedir. “Holodomor Soykırımı”nın sorumlusu Moskova’nın bugünkü uzantısı olan Rusya, 24 Şubat 2022 tarihinden beri işgal ettiği Ukrayna’nın şehirlerini yakarak, yıkarak, varlıklarını yağmalayarak, sivillere işkence ve tecavüz uygulayarak soykırımını sürdürmektedir. Ukrayna halkı destansı bir mücadele ile vatanını savunurken Rusya kalleşçe sivilleri ve altyapıyı yok etmeye yönelik saldırılarına devam etmekte, savaşarak yenemediği Ukrayna halkını soğuğa ve açlığa sürükleyerek tıpkı Holodomor’da olduğu gibi yok etmek istemektedir. Holodomor kurbanlarının trajedisini tüm benliğimizle hissederek paylaşırken, bugün de vatanlarını kahramanca savunan Ukrayna milletinin yanında olmaya devam edeceğiz. Baskı ve zulme karşı mücadele etmiş Ukrain halkının davalarının takipçisi olduğumuzu da Türk ve dünya kamuouyunun dikkatine sunarız." HOLODOMOR SOYKIRIMI  1932-1933 yıllarında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde, Sovyet idaresinin uygulamaları nedeniyle toplu açlık meydana geldi, milyonlarca insan bu trajedide hayatını kaybetti. Ukrayna Milli Güvenlik Servisi, Holodomor davasının sorgusu sırasında ortaya çıkan bilgilere göre suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Açlığın kasıtlı olarak meydana getirildiği ispat edilirken, Rusya bunları reddederek Ukrayna’daki açlığın 1932-1933 yılında SSCB’de meydana gelen açlığın bir parçası olduğunu ileri sürüyor. 26 Kasım 1998 yılında dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararı ile kasım ayının dördüncü cumartesi günü Holodomor Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edildi. 2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun inisiyatifi ile Holdomor’un soykırım olduğunun açık şekilde inkâr edilmesi için ceza öngören yasa kabul edildi. Stalin Rusyası’nın gerçekleştirdiği Holodomor Katliamı, uluslararası kamuoyunun da ilgisini çekti. Günümüzde AB, Kanada, ABD, Avustralya, Portekiz, Almanya, Çekya, Vatikan, Estonya, Belçika, Fransa, Litvanya, Almanya, Letonya, Gürcistan, Polonya, Macaristan, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Paraguay ve Peru gibi pek çok ülke, Holodomor’u soykırım olarak tanıdı.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
QHA - Kırım Haber Ajansı En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.