SON DAKİKA
Hava Durumu

Etimesgut'ta Kırım rüzgarı: Kırım Türkleri Gecesi, coşkulu bir katılıma sahne oldu

25. Uluslararası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, Etimesgut Belediyesi ve Etimesgut Kırım Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen "Kırım Türkleri Gecesi", büyük beğeni topladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2023 23:12
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2023 20:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Etimesgut'ta Kırım rüzgarı: Kırım Türkleri Gecesi, coşkulu bir katılıma sahne oldu

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara

Ankara'nın Etimesgut ilçesi, Türk dünyasıyla ilgili coşkulu bir şölene ev sahipliği yapıyor. Etimesgut Belediyesi, düzenlediği 25. Uluslararası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali'nde Kırım Tatarlarına da yer verdi. Büyük bir katılıma sahne olan Kırım Türkler Gecesi, Kırım Tatar halk oyunları ve Kırım Tatar yırları ile katılımcılara coşkulu anlar yaşattı. 

ANKARA ETİMESGUT'TA KIRIM RÜZGARI

Festival kapsamında 8 Eylül 2023 tarihi saat 20.00’de Türk Beyleri Kent Meydanı’nda Etimesgut Belediyesi ve Etimesgut Kırım Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından "Kırım Türkleri Gecesi" tertip edildi. Kırım Ailesi çocuklarının sahnede boy gösterdiği etkinlikte; Kırım Tatar halk oyunları sergilendi ve Kırım Tatar yırları seslendirildi. Yoğun katılımın olduğu etkinlik, büyük bir beğeniyle takip edildi.

Etkinliğe; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ankara Vali Yardımcısı İzzettin Sevgi, Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotarov, Önceki dönem Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlarından Hikmet Sami Türk, Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Gürsel Avcı, Kırım Gelişim Vakfı ve Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Başkanı Ümit Şilit, Etimesgut Kırım Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Keskin, Kırım Gelişim Vakfı İkinci Başkanı Recep Şen, Kırım Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ali Olgun Boydak, Kırım Ailesi koordinatörü Anife Kurtseitova, Etimesgut'ta yer alan siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarından çok sayıda isim ile vatandaşlar katıldı.

Şölen kapsamında Kent Meydanı'na 20'yi aşkın Anadolu Kültür Evi standı kuruldu. Vatandaşlar; Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan, Türkmeneli, Doğu Türkistan ve Kırım evlerini ziyaret etti. Evlerin içinde Türk dünyasına ait gelenek ve görenekler tanıtıldı. 

"BÜYÜK BİR COĞRAFYADA YAŞAYAN TÜRK MİLLETİ SIKINTILARI HEP BİRLİKTE AŞACAK"

Kafkas ekibinin dansıyla başlayan kapsamlı programda Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, açılış konuşmasını yaptı. Başkan Demirel, "Sıkıntılarımız, üzüntülerimiz fazla ama büyük bir coğrafyada yaşayan Türk milleti bunu hep birlikte aşacak" dedi. Demirel ayrıca Ermenistan ile karşılaşmaya çıkan Türk milli futbol takımına başarılar diledi. 

"NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!"

Beğeniyle takip edilen etkinlik Karadeniz halk dansları topluluğunun eğlenceli gösterisiyle devam etti. Yöresel yemekler tanıtıldıktan sonra sahneye davet edilen önceki dönem Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, yaptığı konuşmada, "Cumhuriyetin 100. yılı olduğu için bu etkinligin anlamı başka. Burada cumhuriyetimizin 100. yılını hep birlikte kutluyoruz. Atatürk, 10. Yıl Nutku'nda  bir Türk güzellemesi yapıyor. Orada Türklerin bir özelliğinin sanatta yükselmek olduğunu belirtiyor. İşte bu yüzden bu akşam burada kültür sanat etkinliği var. Türkiye'nin kurucusu ve kurtarıcısı büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sözünü tekrarlamak istiyorum: Ne mutlu Türküm diyene!" ifadelerini kullandı. 

YALÇIN TOPÇU, KIRIM TATARLARININ MİLLİ LİDERİ KIRIMOĞLU'NUN SELAMINI İLETTİ

Gecede katılımcılara hitap eden Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, "Bu birliğimiz daim olsun. Etimesgut'ta bir olalım, Türkiye'de bir olalım, yetmez. Türk dünyasında bir olalım, yetmez. Türkistan ile bir olalım. Neticede, 'dilde, fikirde, işte birlik' olalım, koskocaman bir Türkiye olalım. Bütün dünyaya Etimesgut'tan kıyamete kadar kocaman bir Türk milleti olarak var olacağımızı gösteriyoruz. Bugün buraya bizim gözyaşımız olan Kırım için geldim. Mustafa Ağa'nın oradan verdiği talimatla buradayım. Sizlere Kırımoğlu'nun selamını getirdim" dedi. Topçu, katılımcılara, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun hayatını ve mücadelesini anlattı. 

ETİMESGUT HALKI, KIRIM TATAR HALK OYUNLARINI İLGİYLE TAKİP ETTİ

Kırım Türkleri Gecesi'nde, Kırım Ailesi çocukları halk oyunları ekibiyle programa renk kattı. Müziklere eşlik eden katılımcılar, Kırım Tatar halk oyunlarını da ilgiyle izledi. Etimesgut halkı, Kırım Tatar gelenek ve göreneklerinin sergilendiği gösteriye büyük alkış tuttu. Halk oyunları ekibi programın sonunda Türkiye, Ukrayna ve Kırım bayraklarıyla sahneye çıkarak Ey Güzel Kırım'ı seslendirdi.

"RUSYA'NIN BASKI VE ZULMÜNÜN TEK NEDENİ TÜRK OLMAMIZ"

Etimesgut Kırım Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Keskin, sahnedeki konuşmasında, "Kırım'ın geleneklerini unutturmayacağız. Azerbaycan'dan Özbekistan'a, Kırım'dan KKTC'ye en güzel örneklerin mozaiğini burada yaşıyoruz, Türk dünyasının bütün güzellikleri burada. Kırım Tatarları, tarih boyunca büyük acılara ve soykırımlara maruz kaldı. Kırım'da barış içinde yaşamanın ve varlıklarını korumanın mücadelesini veriyorlar. 2014 yılından bu yana Rusya'nın işgali altında olan Kırım Tatar soydaşlarımız hala baskı ve zulüm ile karşı karşıya. Bu baskı ve zulmün tek nedeni onların Türk olmaları..." diyerek, Atatürk'ün "Ne mutlu Türküm diyene!" sözünü tekrarladı. 

"UMARIM BİR GÜN SİZİ ÖZGÜR KIRIM'A ŞARKI ŞÖLENİNE DAVET EDERİZ"

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ise konuşmasına teşekkür ederek başlayarak Türkçe, "Burada olmak bizim için bir onur" dedi. Bodnar konuşmasının devamında şu sözleri sarf etti:

"Türkiye'ye, Türk halkına ve Cumhurbaşkanına bu çocukları desteklediği için teşekkür ediyorum. Bu çocuklar, Ukrayna'nın, Türkiye'nin, Kırım'ın çocuklarıdır. Türkiye, sayesinde bugün yeteneklerini geliştiriyorlar, bunu sahnede görebiliyoruz. Binlerce Ukraynalı gibi bu çocukların ebeveynleri, Ukrayna'nın özgürlüğü için savaşıyor. Bir gün umarım, sizleri özgür Kırım'a bu dans ve şarkı şölenine davet ederiz." 

"ÜZERİNİZDE ALLAH, YANINIZDA TÜRK MİLLETİ VAR"

Büyükelçinin sözleri, katılımcılardan büyük alkış aldı. Bodnar'ın konuşmasının ardından eline mikrofonu alan Topçu, Kırım Tatarlarına şu şekilde seslendi:

"Sakın umutsuz olmayın, üzerinizde Allah, yanınızda Türk milleti var. Allah'ın izniyle bir gün o aziz vatanımız Kırım'a ulaşacaksınız. Kırım'da ne yazık ki, bir vahşi işgalin neticesinde ilhak oldu. Türkiye'de her yetkili, her platformda Kırım'ın ilhakını tanımadığını söylüyor.

Kırım Tatar soydaşlarımız haklarına kavuşana dek ve ondan sonrasında da yanlarında olmaya devam edeceğiz. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini savunuyoruz, adil bir barış istiyoruz. Rusya'nın Ukrayna topraklarından çekilmesini bekliyoruz, Türkiye'nin kararı bu yöndedir. Özgür bir Ukrayna ile aynı zamanda dünyanın dört bir yanına dağılan Tatarların, memleketine dönmesini istiyoruz. Çünkü Kırım Tatar'sız, Tatar Kırım'sız olamaz." 

Kırım Türkleri Gecesi, toplu fotoğraf çekimi ve şarkıcı Öykü Gürman'ın konseriyle sona erdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.