SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa’da 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı anıldı

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Bursa Şubesinde, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı şehitleri anma programı düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2023 10:09
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2023 10:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bursa’da 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı anıldı

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Bursa Şubesi, 18 Mayıs 2023 tarihinde dernek binasında 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nda hayatını kaybedenleri dualarla andı.

ŞEHİTLER İÇİN DUALAR OKUNDU

Anma etkinliği 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 79. yılına ilişkin tebliğler, Kırım temalı şiirlerin okunması, Kuran'ı Kerim tilaveti ve dualar eşliğinde gerçekleştirildi. Etkinliğe, dernek yönetim kurulu üyeleri, savaş sebebi ile Ukrayna'dan Bursa'ya gelen Kırım Tatarları, Bursa'da eğitim gören Kırım Tatar öğrenciler ve misafirler katıldı.

KIRIM'IN İLK İŞGALİ 1783

Anma toplantısında, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Bursa Şubesi 2. Başkanı Süleyman Gence, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı hakkında konuşma yaptı. Gence, "İlk olarak 1783 yılında Rusya'nın Kırım'ı işgali ile başlayan Kırım'ın, Kırım Türkleri'nden arındırılması ve zorunlu göç politikası, 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı ile yoğunluk kazanmış ve ne yazık ki 18 Mayıs 1944 gününde Kırım'da tek bir Kırım Türkü kalmamacasına bir Sürgün ve Soykırım olarak gerçekleşmiştir. Daha önceden listeleri hazırlanmış Kırım Türklerinin evleri 18 Mayıs sabaha karşı Rus askerlerince basılmış, 15 dakika içinde hazırlanmaları istenmiş, yanlarına hiç bir eşya dahi almalarına izin verilmeyerek orada hazır bekleyen kamyonlara binmeleri istenmiştir" ifadelerini kullandı.

SÜRGÜNDE ÇOĞU KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Gence ayrıca, "2.Dünya Savaşı'nın devam ettiği o zamanda erkekler Rus ordusunda savaşta olduğundan evlerde sadece kadınlar, yaşlı erkekler ve çocuklar bulunmaktadır. Kamyonlara bindirilen Kırım Türkleri tren istasyonlarına götürülmüşlerdir. Sonrasında hayvan taşımada kullanılan vagonlara bindirilmiş, kapılar kilitlenmiş, askerler nezaretinde, bilinmeze doğru yola çıkarılmışlardır. Temel ihtiyaç malzemelerini almalarına bile izin verilmeden sürgüne gönderilen 423.100 Kırım Tatarından 195.471’i yani %46'sı günlerce süren sürgün esnasında ve devam eden aylarda hayatını kaybetti. Adeta ölerek yok olmaları için Ural’ın dağlarına, Sibirya’nın soğuğuna, Orta Asya’nın çöllerine ve bataklıklarına bırakılan Kırım Tatarları barınaklarını dahi o şartlarda günlerce açıkta kalarak kendileri yapmak zorunda bırakıldı" dedi.

2014 TEKRARLANAN RUS İŞGALİ

Sürgün edilen Kırım Tatarlarının karşılaştıkları zorlukları anımsatan Gence, "Sürgün edildiği bölgelerde on yıllar boyu hayatlarını idame ettirmeye çalışan Kırım Tatarları 1990’lı yılların başından itibaren tamamen kendi imkânları ile dönmeye ve yeniden kök salmaya başladıkları ana vatanlarında 2014 yılında bir kez daha yaşadıkları Rusya’nın İşgal ile birlikte bütün milli kazanımları ellerinden alınan, milli meclisleri yasaklanan, liderleri Kırım’a sokulmayan Kırım Tatarları bugün vatanlarında hapis hayatı yaşamaktadır. On binlercesi vatanlarını terk etmek zorunda kalarak Ukrayna anakarasına göç etmiştir. Kırım’ın işgal edildiği 2014 yılından beri Rusya’nın sindirme ve asimile uygulamalarına doğrudan ve hedef olarak maruz kalan Kırım Tatarlarının önemli bir bölümü Ukrayna anakarasına geçmek zorunda kaldı" değerlendirmesi yaptı. 

"18 MAYIS 1944 SÜRGÜNÜNÜ UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ!"

Gence son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Kırım Tatarları vatanlarından bir kez daha sürgüne tabi kalmışken, Rusya 24 Şubat 2022 tarihinde çok daha kapsamlı ve acımasız bir saldırı ile Ukrayna’da ölüm kusmaya, yakmaya, yıkmaya, yok etmeye bütün dünyanın gözleri önünde pervasızca devam ediyor. işgalini kabullenmedikleri için 1944 sürgününün bir benzerini yaşamaya maruz kaldı. Rusya’nın 2022 yılındaki Ukrayna saldırısı ile birlikte kadın çocuk ve yaşlılardan oluşan pek çok Ukrayna vatandaşı gibi Kırım Tatarları da Ukrayna’yı terk etmek zorunda kalıyor. 
18 Mayıs 1944 sürgününü unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız! Muhaceret, sürgün, işgal ve savaş şehitlerimizi rahmetle anıyoruz!  Allah milletimize bir daha böyle acılar yaşatılmasına fırsat vermesin, Allah milletimizin her daim yardımcısı olsun"

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.