SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy ve Tokayev, Ukrayna Barış Formülü'nü görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Kazakistan Cumhurbaşkanı Comert Tokayev ile Ukrayna Barış Formülü'nün uygulanması ve ikili ekonomik ilişkilerin artırılması konularını görüştü.

Haber Giriş Tarihi: 02.02.2024 21:12
Haber Güncellenme Tarihi: 02.02.2024 21:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy ve Tokayev, Ukrayna Barış Formülü'nü görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev arasında bugün bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşmede ikili ticareti ve siyasi diyaloğu artırmanın yolları ele alındı.

Zelenskıy, 2 Şubat 2024 tarihinde Tokayev ile yaptığı telefon görüşmesi hakkında, “Başkan Tokayev'e son Barış Formülü toplantısının sonuçları ve Küresel Barış Zirvesi hazırlıkları hakkında bilgi verdim. Ayrıca, bugün Kıyiv'de zorla sınır dışı edilen Ukraynalı çocukların iadesine yönelik Uluslararası koalisyon toplantısı hakkında da Kazakistan Cumhurbaşkanını bilgilendirdim” dedi.

UKRAYNA BARIŞ FORMÜLÜ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 15 Kasım 2022’de katıldığı G20 Zirvesi'nde 10 maddeden oluşan Ukrayna Barış Formülü'nü sunmuştu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, G20 Zirvesi'nde önerdiği barış formülünde; radyasyon ve nükleer güvenliği, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit etmesi konusunda belge imzalanması gibi başlıklardan söz etmişti. 

ZELENSKIY VE TOKAYEV'DEN 30. YIL DÖNÜMÜ GÖRÜŞMESİ

Ukrayna ile Kazakistan arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30'uncu yıl dönümü münasebetiyle, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, 23 Temmuz 2022'de telefonda görüşmüştü. Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın inisiyatifi ile yapılan görüşmede, Tokayev ve Zelenskıy, iki ülke arasında 23 Temmuz'da kutlanan diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30.yıl dönümü vesilesiyle karşılıklı tebrikte bulunmşlardı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.