SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy: Uluslararası kuruluşlar, sular altında kalan işgal altındaki bölgelerde kurtarma operasyonu başlatmalı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, uluslararası kuruluşların kurtarma operasyonu başlatarak, işgal altındaki Herson bölgesinde sular altında kalan yerleşim yerlerindeki insanlara yardım etmesi gerektiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2023 09:40
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2023 12:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy: Uluslararası kuruluşlar, sular altında kalan işgal altındaki bölgelerde kurtarma operasyonu başlatmalı

Sivillerin hayatını hiçe sayan terör devleti Rusya, 6 Haziran günü saat 02.30 sıralarında Herson bölgesindeki Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Patlamanın ardından barajdaki sular boşalırken bölgedeki yerleşim yerleri kısa süre içinde suya gömüldü. Ukrayna, patlamanın ardından barajın yakınında kontrol altında tuttuğu yerleşim yerlerinden sivilleri tahliye etmeye başladı. Dün Herson kentindeki su seviyesinin 5 metreye ulaştığı bildirildi. Öte yandan su altında kalan işgal altındaki bölgelerde Rus yetkililer, sivilleri tahliye etmiyor. Tamamen suya gömülen işgal altındaki Oleşkı kentinde insanlar hayatta kalmak için çatılara tırmandı. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, dün akşam yaptığı açıklamada, Kahovka Barajı’nın patlatılmasının ardından bölgede bir felaketin yaşandığını vurgulayarak, “İşgalciler, insanları korkunç şartlarda bıraktı. İnsanlar yardım, su olmadan evlerin çatılarında bekliyorlar. Ve bu da Rusya'nın bir başka bilinçli suçu: terör devleti bir felakete yol açtıktan sonra, bundan doğacak zararı da en yüksek seviyeye çıkarıyor." dedi.

ZELENSKIY ULUSLARARASI KURULUŞLARI ACİZLİKLE SUÇLADI

Uluslararası toplumun kararlı ve hızlı bir tepki vermesi gerektiğini kaydeden Zelenskıy, “Uluslararası kuruluşların, örneğin Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin acilen kurtarma operasyonuna katılması ve tam olarak Herson İlçesinin işgal altındaki bölgelerindeki insanlara yardım etmesi gerekiyor. Orada ölen her insan, mevcut uluslararası mimariye, hayat kurtarmayı unutmuş uluslararası kuruluşlara bir cezadır. Eğer şu anda bu felaketin olduğu bölgede hiçbir uluslararası örgüt yoksa, demek ki hiç yoklar, demek ki aciz durumdalar. Ukrayna tarafından tüm gerekli başvurular yapıldı.” ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI KURULUŞLAR UKRAYNA’NIN YARDIM TALEBİNİ GÖRMEZDEN GELDİ

Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanı, BILD gazetesi için dün verdiği bir röportajda, birçok uluslararası kuruluşun Ukrayna'nın yardım talebini görmezden geldiğini veya diplomatik ifadeleri reddettiğini kaydetti.

İŞGALCİ RUSYA, KAHOVKA BARAJI'NI PATLATTI

Sivillerin hayatını hiçe sayan terörist devlet Rusya, gece saatlerinde Herson bölgesinde Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, barajın ve hidroelektrik santralin makine dairesinin tamamen yok edildiği ve suların hızla aşağıya doğru aktığı görülüyor. Patlamadan bir süre sonra Kahovka Hidroelektrik Santrali’nin sular altında kaldığı bildirildi. Şu an Herson bölgesinin 600 kilometrekarelik kısmının sular altında kaldığı biliniyor. Sular altında kalan toprakların yüzde 32’si Dnipro Nehri’nin sağ yakasında,  yüzde 68'i sol yakasında kalıyor. Herson Bölgesi Askeri İdaresinden yapılan açıklamada suyun ortalama 5,61 metre yükseldiği bildirildi.

RUSYA, İŞGAL ALTINDAKİ BÖLGELERDE TAHLİYE YAPMIYOR

Dnipro Nehri’nin sol kıyısında bulunan Herson bölgesi şu an Rus işgali altında. İşgalcilerin, Kahovka Barajı’nın patlatılması sonucu sular altında kalan yerleşim yerlerinden insanları tahliye etmediği bildirildi. İnsanları kendi imkanlarıyla kurtarmaya çalışan gönüllüler, işgalcilerin tahliyeye izin vermediğini bildiriyor.

İŞGALCİ RUS ORDUSU TAHLİYE SÜRERKEN SALDIRIYOR

Öte yandan Ukrayna, sular altında kalan bölgelerden insanları tahliye ederken işgalci Rus ordusu saldırılarına devam ediyor. Rus saldırılarından biri BBC tarafından kayda alındı. Sular altında kalan bölgelerdeki insanlara soru soran muhabir röportajı, bombardıman nedeniyle yarıda kesmek zorunda kaldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.