SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy, Ukrayna'daki savaşın 400. gününde Avusturya Ulusal Meclisi'ne hitap etti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna'daki savaşın 400. gününde Avusturya Ulusal Meclisi'ne hitap etti.

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2023 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2023 16:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy, Ukrayna'daki savaşın 400. gününde Avusturya Ulusal Meclisi'ne hitap etti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, bugün Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'nın ana karasına yönelik başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırılarının 400. gününde video konferans yoluyla Avusturya Ulusal Meclisi'ndeki özel oturuma katıldı. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, yardım ve desteklerinden ötürü Avusturya'ya teşekkür etti.

Zelenskıy, özellikle de bir helikopterin düşmesi sonucu yaralanan ve vücutlarının belirli kısımları yanan Ukraynalı yaralıların Viyana, Linz ve Graz'daki hastanelerde tedavi gördüğünü belirterek Başbakan Karl Nehammer başta olmak üzere Avusturya halkına minnettarlığını sunduğunu ifade etti.

Bugün Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın 400. gününe gelindiğini anımsatan Zelenskıy, "Her gün istisnasız bu savaş nedeniyle insanlarımızı kaybediyoruz." diye konuştu.

Ukraynalıların hayatını kaybettiğini, Rus işgal güçlerinin Ukrayna topraklarından geri çekilmek zorunda kaldıkları bölgelerde mayın ve tuzaklar bıraktıklarını aktaran Zelenskıy, bunların da sivil halkın ölmesine ya da ciddi oranda yaralanmasına yol açtığını vurguladı.

Zelenskıy, Ukrayna halkının yalnız çatışmalar nedeniyle ölmediğini, Rus güçlerinin geri alınan kurtarılmış bölgelerde de kayıplar yaşandığını, Rus tarafının geride bıraktığı mayın ve benzeri tuzaklar nedeniyle sivil halkın hayatını kaybetmeye ya da yaralanmaya devam ettiğinin altını çizdi.
"174 bin kilometrekare Ukrayna toprağına mayınlar döşendi." diyen Zelenskıy, bu henüz patlamamış mayınların, yerleştirildikleri yerlerin alan olarak Avusturya'nın yüz ölçümünün iki katına tekabül ettiğini kaydetti.

UKRAYNALILARIN ÇOĞU RUSLARIN MAYINLARI VE TUZAKLARI İLE ÖLÜYOR

Rusların Ukrayna topraklarından geri çekilirken mayın ve tuzaklar bıraktıklarını, tarla, bahçe gibi alanlara mayın döşendiğini, günlük yaşamda kullanılan, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi araç gereçlerin içerisine ya da koltuklara el bombalarıyla tuzaklar kurduklarını anlatan Zelenskıy, çok sayıda Ukraynalının bu nedenle hayatını kaybettiğini aktardı.

ZELENSKIY: ULUSLARARASI ANLAŞMA VE KARARLARIN UYGULANMASINI İSTEDİK

Ukraynalıların kendi topraklarında, kendi evinde güvenlik ve huzur, özgürlük ve mutluluk istediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Zelenskıy, "Toplumların güvenlik ve toprak bütünlüğünü garanti altına alan uluslararası anlaşma ve kararların uygulanmasını istedik. Bunlar çok fazla istekler mi?" diye konuştu.

Mart 2022'de Ukrayna'nın 10 somut maddeden oluşan bir barış formülü sunduğunu belirten Zelenskıy, "Bu öneriye karşı Rusya ne yaptı? Biz bir kez daha kötü tarafın yalan, oyalama ve baskılarını görmek durumunda kaldık." dedi.

Zelenskıy, Avusturya Ulusal Meclis Başkanı'nı ve parlamenterleri, Ukrayna'da yaşananları görmeye davet ederek tarafsızlığın askeri ve jeopolitik açıdan olacağını ancak etik açıdan bir tarafsızlığın söz konusu olmayacağını dile getirdi. 

AŞIRI SAĞCILARDAN ZELENSKIY'E PROTESTO

Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) temsilcileri, Zelenskıy'ın meclisteki konuşmasının ülkenin tarafsızlığına zarar verdiğini savunarak meclisi terk etti.

"MOSKOVA'NIN TALEBİYLE YAPILDI"

Avusturyalı milletvekilleri de aşırı sağcı partililerin protestosuna tepki göstererek, FPÖ'nün bu tutumu ile bir kez daha Rusya'nın dostu olduğunu ortaya koyduğunu, yapılan eylemlerin Moskova'nın talebiyle yapıldığını ifade ettiler.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.