SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy: Rusya artık ancak barışa zorlanabilir!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, BMGK'ta yaptığı konuşmada Rusya'nın ancak barışa zorlanabileceğini ifade etti. Ayrıca Zelenskıy, Rusya'nın Ukrayna'nın 3 nükleer enerji santralini hedef aldığını vurgulayarak uluslararası topluma barış için destek çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 09:45
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 10:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy: Rusya artık ancak barışa zorlanabilir!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 24 Eylül 2024 tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) "Ukrayna'nın Barış ve Güvenliğinin Sağlanması" başlığıyla düzenlenen oturumda hitap etti. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, konuşmasına "Bir gün bu salonda Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşın sona erdiği söylenecek, dondurulmamış, duraklatılmamış, unutulmamış. Gerçekten sona erdiği söylenecek."  ifadeleriyle başladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın işlemesi gerektiğinin altını çizen ve Rusya'nın savaşın ilk gününden itibaren BM Sözleşmesi kapsamında haklı gösterilemeyecek şeyler yaptığını ifade eden Zelenskıy, Ukrayna'da Rusya tarafından birçok yerleşim yerini yıkarak uluslararası suç işlemeye devam ettiğini vurguladı. Savaşın basitçe bitirilemeyeceğini belirtirken görüşmelerle de savaşın yatıştırılamayacağını ifade etti. 

"RUSYA ANCAK BARIŞA ZORLANABİLİR"

Zelenskıy, Rusya'nın sadece barışa zorlanabileceğini ise şu kelimelerle ifade etti:

Putin o kadar çok uluslararası norm ve kuralı çiğnedi ki, kendi başına durmayacak. Rusya ancak barışa zorlanabilir. İhtiyaç duyulan da tam olarak budur: Bu savaşın tek saldırganı ve BM Şartı2nın tek ihlalcisi olarak Rusya'yı barışa zorlamak.

RUSYA, UKRAYNA'NIN ÜÇ NÜKLEER ENERJİ SANTRALİNİ HEDEF ALIYOR!

Zelenskıy, savaşın üçüncü kışına yaklaşırken Putin'in Ukrayna'nın enerji sistemlerini hedef aldığını vurguladı. Rusya'nın Ukrayna'ya ait üç nükleer enerji santralini hedef almaya hazırlandığı bilgisine sahip olduklarını bildiren Zelenskıy, "Eğer Rusya bu kadar ileri gitmeye hazırsa, sizin değer verdiğiniz hiçbir şey Moskova için önemli değil demektir." ifadeleriyle de Rusya'nın BM değerlerine karşı geldiğini belirtti.

"HERKESİ BİZE KATILMAYA DAVET EDİYORUM"

Savaşın sona ermesi için ikinci Barış Zirvesi'ne hazırlanılması gerektiğini belirten Zelenskıy, "BM Şartına gerçekten saygı duyan herkesi bu süreçte bize katılmaya davet ediyorum." cümleleriyle uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Zelenskıy konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı: 

 Bizi barışa, adil bir barışa, gerçek bir barışa kalıcı bir barışa götürecek olan süreç budur.Hepimiz bunu nasıl başaracağımızı zaten biliyoruz. Elimizde Barış Formülü var. BM Şartı elimizde. Ve bunu gerçekleştirmek için gereken tüm güce sahibiz.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.