SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy'ın Avrupa turu: Meloni, Macron ve Francis ile görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis ile bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2024 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2024 15:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy'ın Avrupa turu: Meloni, Macron ve Francis ile görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), Rusya'ya karşı "savaşı adil bir şekilde sona erdirmek için doğru koşulları yaratmayı amaçladığını" açıkladığı Zafer Planı'nı tanıtmak üzere Avrupa başkentlerini kapsayan ziyaretler gerçekleştirdi.

Avrupa turu kapsamında ilk olarak Londra, daha sonra Paris'te temaslarda bulunan ve Roma'ya gelen Zelenskıy, Birleşik Krallık ve Fransa liderleri sonrasında İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis ile görüştü.

UKRAYNA'DA BARIŞ TESLİM OLMADAN SAĞLANACAK

Giorgia Meloni ve Volodımır Zelenskıy görüşmelerinin ardından kameralar karşısına geçerek bir basın açıklamasında bulundu.

Meloni, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olarak 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana yürüttüğü topyekûn işgal girişimi ve saldırılarında Kıyiv'e olan desteklerinin 360 derecelik bir perspektife sahip olduğunu ve Ukrayna ihtiyaç duyduğu sürece bu desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Ukrayna'nın savunma sanayisinin desteklenmesi gerektiğine işaret eden Meloni, "Desteğimizin amacı Ukrayna'yı bir barış masası inşa edecek konuma getirmektir. Bu, pek çok kişinin korkakça önerdiği gibi 'teslim olmak' anlamına gelmeyecek bir barış masası. Bu, askeri desteği gerektirir. Başkan, buraya hepimizin ihtiyaç duyduğu adil bir barışa giden yolu inşa etmeye yönelik fikirlerini sunmak için geldi. Bize açıkladığı en acil ihtiyaçları dinledik." ifadelerini kullandı.

"Moskova'yı bir masa etrafında oturmaya ve güvenilir bir şekilde müzakere etmeye ikna edebilecek uluslararası aktörleri sürece dahil etmenin önemi üzerinde Zelenskıy ile anlaştık." diyen Başbakan Meloni, ayrıca Ukrayna'nın yeniden yapılanmasına yönelik konferansa, 10-11 Temmuz 2025'te Roma'da ev sahipliği yapacaklarını da açıkladı.

"BARIŞIN BİR AN ÖNCE SAĞLANMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Başbakan Meloni ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Zelenskıy , "Bu savaşa adil bir son getirmeye yönelik Ukrayna'da hazırladığımız Zafer Planı'mızın ayrıntılarını, Avrupalı liderlere sunuyoruz. Plana, detaylarına ve tüm stratejiye gösterdiği ilgiden dolayı Giorgia'ya ve İtalya hükûmetine minnettarım." ifadelerini kullandı.

Dünyanın, Rusya'nın diplomasiyi ne kadar görmezden geldiğini gördüğünü söyleyen Zelenskıy, "Barışın bir an önce sağlanması için çalışıyoruz ve İtalya'da düzenlenecek yeniden yapılanma konferansı için Giorgia Meloni'ye teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca yeni bir savunma paketinin hazırlanmasını da tartıştık." değerlendirmesinde bulundu.

UKRAYNA, FRANSA İLE ORTAK SİLAH ÜRETEBİLİR

Roma'dan önce Paris'te bulunan Zelenskıy, Macron ile görüşmesinde, Rusya ile ateşkes şartlarını görüşüldüğüne dair basında çıkan haberleri yalanladı. Ukrayna Cumhurbaşkanı, toprak tavizleri içeren herhangi bir barış planının söz konusu olamayacağını ve barış için Moskova'nın öncelikle Ukrayna topraklarındaki tüm askerlerini çekmesinin şart olduğunu ifade etti. Zelenskıy daha sonra sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir açıklamada, Macron ile Fransa ve Ukrayna'nın ortak silah üretme olasılığını görüştüklerini söyledi.

ZELENSKIY-PAPA GÖRÜŞMESİ

Vatikan'ın Apostolik Sarayı'nda Papa Francis ile gören Zelenskıy, görüşmeye ilişkin olarak yaptığı açıklamada, toplantıda Rusya'da esir olan vatandaşları ülkelerine geri döndürmeye odaklandıklarını, bu konuda Vatikan'ın yardımına güvendiğini belirtti.

Görüşmenin sonunda Francis, Zelenskıy'e üzerinde “Barış kırılgan bir çiçektir” yazılı, bronz bir sanat eseri hediye etti.

Papa ve Ukrayna lideri, son olarak haziran ayında İtalya’nın Borgo Egnazia beldesinde G7 Liderler Zirvesi'nin bir oturumu vesilesiyle görüşmüştü. Zelenskıy, daha önce 8 Şubat 2020 ve 13 Mayıs 2023'te de Vatikan'da Papa’yı ziyaret etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.