SON DAKİKA
Hava Durumu

Umerov, Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı’nın sonuçlarını açıkladı

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, 6 Eylül 2024 tarihinde Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde düzenlenen Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı’nın sonuçlarını özetledi.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2024 12:50
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2024 13:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Umerov, Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı’nın sonuçlarını açıkladı

Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı, 6 Eylül 2024 tarihinde Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde gerçekleşti. Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, toplantının ardından önemli açıklamalarda bulundu.

Umerov, "Ortaklarımız ve müttefiklerimiz Ukrayna savunma sanayisini güçlendirmek için yatırım yapma, finansman sağlama ve iş birliği yapma konusunda büyük ilgi duyuyorlar. Silahlarımızı, füzelerimizi ve insansız hava araçlarımızı finanse etme olasılığı konusunda halihazırda bir dizi ülkeyle aktif iletişim halindeyiz. Bu, savunma potansiyelinin ortak geliştirilmesi için yeni fırsatlar yaratıyor ve en önemlisi, savaş cephemizi güçlendiriyor. Ukrayna'nın uzun menzilli insansız hava araçları zaten etkililiklerini gösteriyor; müttefiklerimiz de bunu fark ediyor." dedi.

ABD, UKRAYNA’YA 250 MİLYON DOLAR DEĞERİNDE ASKERİ YARDIM PAKETİ SAĞLAYACAK 

Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı’nın ardından Umerov, ABD'nin Ukrayna için 250 milyon dolarlık bir askeri yardım paketi daha duyurduğunu belirtti. Bu pakette kritik silahlar ve ekipmanlar, M2 Bradley piyade savaş araçları ve HIMARS çoklu fırlatma roket sistemleri için füzeler yer alacak.

KANADA’DAN UKRAYNA HAVA SAVUNMASINA ÖNEMLİ DESTEK

Umerov, Kanada’nın Ukrayna'ya büyük miktarda roket motoru ve bin 300 savaş başlığı sağlayacağını da duyurdu. Böylece Ukrayna'nın hava savunma kabiliyetleri önemli ölçüde artacak. Makineli tüfek ve tabanca, askeri teçhizat ve elli ambulansı içeren yeni yardım paketi, Ukrayna'nın savaş alanındaki tıbbi ihtiyaçlarının karşılanmasına da yardımcı olacak.

Ayrıca Kanada, FLIT programı kapsamında Ukraynalı pilotların F-16 savaş uçaklarını uçurmaları için eğitim almaları için önemli bir adım attı. Kanada hükumeti beş yıllık bir pilot ve teknisyen eğitim girişimi için 389 milyon ABD doları tahsis edecek.

BİRLEŞİK KRALLIK, 650 ADET FÜZE TEDARİK EDECEK

Birleşik Krallık, Ukrayna'ya 162 milyon sterlin değerinde 650 adet Hafif Çok Amaçlı Füze (LMM) tedarik edeceğini söyleyen Umerov “Böylece Kıyiv'in hava savunma kabiliyetleri önemli ölçüde güçlendirilecek.” dedi.

Hollanda ise Ukrayna'ya 80 milyon avro değerinde hava-hava füzeleri (AAM) ve F-16 uçakları için yardımcı malzemeler sağlayacak.

İsveç, mayın temizleme koalisyonuna katıldı ve mayın temizleme çalışmalarını desteklemek için Koalisyon Fonu'na 5 milyon avro taahhüt etti.  

Son olarak İspanya’nın Ukrayna'ya altı fırlatıcı içeren bir HAWK hava savunma sistemi bataryası sağlayacağı aktarıldı.

DENİZ YETENEKLERİ KOALİSYONU'NUN GÖREV TANIMI İMZALANDI

24. Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı’nda Deniz Yetenekleri Koalisyonu'nun (MCC) Görev Tanımı  imzalandı. Umerov konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

 “Koalisyondaki liderliklerinden dolayı Birleşik Krallık ve Norveç'e minnettarım. Diğer ortak ülkelerin de katılımını bekliyoruz. MCC kapsamındaki çalışmalar, Ukrayna'nın Karadeniz güvenliğinin sağlanmasında uzun vadeli destek sağlayacaktır. Bu yıl Ukrayna deniz savunmasına özel bir önem veriyor. Rus gemilerini Kırım Yarımadası kıyılarından çoktan uzaklaştırdık. Müttefiklerimizle birlikte Deniz Güvenliği Stratejisi'ni uygulamaya devam ediyoruz. Uluslararası destek ve askerlerimizin kahramanlıkları sayesinde her cephede mevzilerimizi güçlendiriyoruz. Hep birlikte Avrupa'da barış ve güvenliği daha da yakınlaştırıyoruz."

UMEROV, TOPLANTI ÖNCESİ UKRAYNA'NIN BEKLENTİLERİNİ AÇIKLAMIŞTI 

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, toplantıya 50’den fazla ülkenin savunma bakanının katıldığını belirterek, Ukrayna’nın odak noktasının hava savunmasının güçlendirilmesi, ordu için mühimmat ve ekipmanın sağlanması ve uzun menzilli yeteneklerini güçlendirmesi olduğunu ifade etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.