SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’ya sağlanan silahların kullanımı konusunda NATO ortak karara varabilecek mi?

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, NATO ülkelerinin Ukrayna toprakları üzerinde Rus füzelerini vurabilme olasılığına ilişkin tüm ittifak üyeleri tarafından ortaklaşa alınması gereken bir karar olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2024 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2024 15:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’ya sağlanan silahların kullanımı konusunda NATO ortak karara varabilecek mi?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, 5 Ağustos 2024 tarihinde Ukrayna toprakları üzerinde Rus füzelerini vurabilme olasılığına ilişkin açıklama yaptı. Miller’a, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın (Volodimir Zelenski) Rus füzelerinin düşürülmesine yardımcı olmak için  komşu ülkelerden oluşan bir koalisyon oluşturmak üzere diplomatlara NATO-Ukrayna Konseyi içinde çalışma talimatı verdiği açıklaması soruldu.

NATO'NUN TOPLUCA VARACAĞI BİR KARARDIR

Miller,  "Bu, tüm NATO tartışmalarında olduğu gibi, NATO üyeleri arasında yapılması gereken bir tartışma ve NATO'nun topluca varacağı bir karardır. Bu konuda buradan konuşamam." şeklinde cevap verdi.

Ukrayna'nın Batılı silahlarla Rus topraklarının derinliklerine saldırı düzenlemesine yönelik yetkinin uzatılması konusunda ise Miller  “Bu, başından beri içinde bulunduğumuz bir süreçtir ve biz bu süreci hem Ukrayna'ya sağladığımız belirli silahlar hem de bu silahların kullanımına koyduğumuz kısıtlamalar açısından her ikisini de belirliyoruz." dedi.

STOLTENBERG DAHA ÖNCE ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'ya silah sağlayan NATO müttefiklerine, bunların Rusya'daki askeri hedeflere saldırılarda kullanılması yasağını kaldırmaları çağrısında bulunmuştu.

Stoltenberg, 24 Mayıs 2024 tarihinde The Economist’e verdiği röportajda "Müttefiklerin, Ukrayna'ya bağışladıkları silahların kullanımına getirdikleri bazı kısıtlamaları kaldırmaları gerekip gerekmediğini düşünmenin zamanı geldi. Özellikle şu anda, Ukrayna'ya yakın olan Kharkiv'de çok fazla çatışma devam ederken Ukrayna'nın bu silahları Rusya topraklarındaki meşru askeri hedeflere karşı kullanma olasılığını reddetmek, kendilerini savunmalarını çok zorlaştırıyor." demişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.