SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Lıtvınenko: Kırım'ın kurtarılması dünya güvenliği için önemli

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksandr Lıtvınenko, Türkiye'ye gelerek kritik temaslarda bulundu. Litvinenko, CNN TÜRK'e önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2024 17:20
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2024 17:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Lıtvınenko: Kırım'ın kurtarılması dünya güvenliği için önemli

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksandr Lıtvınenko (Oleksandr Lytvynenko), 28 Mayıs 2024 tarihinde Türkiye’ye geldi. İki gün boyunca kritik temaslarda bulunan Litvinenko, CNN TÜRK Muhabiri Ece Altuğ'un sorularını yanıtladı. hem sahada gelinen son durumu hem de Fransa'nın Kıyiv'e asker gönderme kararı gibi başlıkları değerlendirdi.

Lıtvınenko, Ankara'da gerçekleştirdiği ikili temaslara ilişkin, "Ankara'ya ziyaret gerçekleştirme onuruna layık oldum. Görüşmelerim kapsamında öncelikle sayın meslektaşım milli güvenlik kurulu genel sekreteri ile bir araya geldim. Ardından dış politika ve güvenlik alanında faal olan önemli kurumlarla görüşmeler gerçekleştirdim. Bu çalışma ziyaretin amacı Ukrayna ve Türkiye arasındaki ilişkilerin güvenlik boyutunu geliştirmek." açıklamasını yaptı.

İşgalci Rusya'nın Ukrayna'da sürdürdüğü saldırılar hakkında konuşan Lıtvınenko, "Cephede durum oldukça zor. Rusların karşı atak gerçekleştirdiğinden söz ediliyor ancak Ukrayna Silahlı Kuvvetleri bu saldırıları durduruyor. Harkiv bölgesine yoğun saldırı söz konusu ancak burada da savunma kuvvetlerimiz görevini yerine getiriyor. Rusların ilerlemesinden söz edemeyiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Ukrayna'ya verdiği destek için teşekkür eden Oleksandr Lıtvınenko, "Cephe ile alakalı konuşurken haklı mücadelemize verdiğiniz hem sizin Türkiye Cumhuriyeti'nin hem diğer Batılı ülkelerin verdiği destekler için çok minnettarız. Gerçekten bunların önemi paha biçilemez." açıklamasını yaptı.

"UKRAYNA, İHLAL EDİLEN HAKLARINI GERİ İSTİYOR"

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekun işgalinin sonunun nasıl gerçekleşeceğini cevaplayan Lıtvınenko, "Bu savaşın sonunu sordunuz nasıl olacak. Savaşın sonunun müzakereyle çözüleceğine inanıyorum ve 15 Haziran'da İsviçre'de bu konuyla ilgili önemli bir adım atılacak. Uluslararası bir barış zirvesi gerçekleştirilecek."  dedi.

Ukrayna Barış Zirvesi’nden önemli sonuçlar beklediğini ifade eden Lıtvınenko, “Somut, gerçek sonuçlar bekliyoruz. Özellikle gıda güvenliği alanında somut adımlar bekliyoruz. Bunun dışında da davet ettiğimiz ülkeler arasında katılım sağlayacak olanlar arasında Batılı ülkeler olacak ama aynı zamanda küresel düzeyde olacak. Dünyanın büyük çoğunluğunun Rusya'ya karşı sert bir tavır ve karşı tutum sergileyeceğine ve bu sürecin Rusya'ya geri adım attırmaya, hakikatin ve hukukun yanına geri dönmeye zorlayacağını umuyoruz ve bu süreç ileride Rusya'nın da katılacağı görüşmeler öngörülüyor.” açıklamasını yaptı.

"FRANSA SORUMLU DAVRANIŞ SERGİLİYOR"

Lıtvınenko Ukrayna’nın haklarının Rusya tarafından ihlal edildiğini ifade ederken, “Putin'in açıklamaları ile ilgili şunu söylemek istiyorum; Ukrayna çok abartı bir şey istemiyor. Aslında ihlal edilen haklarını geri istiyor. Toprak bütünlüğü, egemenlik bağımsızlığını geri istiyor ve suçluların cezalandırılmasını istiyor. Herhangi aklı selim bir dış gözlemci Ukrayna'nın taleplerini değerlendirirse, günümüz dünyasında kurulu düzende her devletin sahip olduğu ve Rusya'nın gasp ettiği hakları istiyoruz. Bu konuda Ukrayna'nın gerçeklikten kopuk olduğunu düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.

Fransa’nın Ukrayna’ya asker gönderme fikrini değerlendiren Ukraynalı yetkili, “Fransa'nın bu davranışını sorumlu bir davranış olarak değerlendiriyorum, olumlu olarak görüyorum. Fransa sorumlu bir ülke olarak güvenlik bölgelerinin doldurulması gerektiğinin farkında. Rusya'ya gelecek olursak Ruslar akıllı insanlar. Karşılarında büyük bir güç gördüklerinde anlaşmak zorunda olduklarının farkına varacaklar ve bu hareketi de bu sürece giden yolun önemli bir parçası olarak görüyorum.” dedi.

"KIRIM'IN KURTARILMASI DÜNYA GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ"

Kırım’ın işgalden kurtarılmasının dünya güvenliği için önemli olduğunu dile getiren Lıtvınenko, “Son olarak bizim toprak bütünlüğü anlayışımızla ilgili bir yorum yapmak istiyorum. Özellikle de Kırım'a değinmek isterim. Biliyorsunuz Kırım, Ruslar için çok kritik bir öneme sahip. Bu onlar için Balkanlar, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'ya giden bir köprü görevi üstleniyor ve Rusya aynı zamanda burayı bir silah deposu olarak kullanıyor dünyaya karşı. Bunun yanında Rusya yine Balkanlar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki yıkıcı müdahaleleri etki alanını genişletme çabaları da kırım olmadan çok sınırlı kalacaktır. Bu nedenle Kırım'ın Ukrayna'ya geri dönüşü işgalden kurtarılması sadece Ukrayna'nın hatta Doğu Avrupa'nın güvenliğine değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin Orta Doğu'nun Balkanlar ve Kuzey Afrika'da güvenliğine yani dünyanın güvenliğine çok önemli katkılar sunacaktır.” açıklamasını yaptı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.