SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna tahılı yeni rotasını buldu

Ukraynalı yetkililer, ülkenin tahıl ihracatı için Hırvatistan ile anlaşıldığını duyurdu. Böylelikle, Ukrayna tahılının sevkiyatı Tuna Nehri ve Adriyatik Denizi üzerindeki limanlardan sağlanacak.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2023 11:59
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2023 12:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna tahılı yeni rotasını buldu

Rusya'nın 17 Temmuz 2023'te Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan geri çekilmesinden sonra yeni bir yol arayan Ukrayna, Hırvatistan ile anlaşmaya gitti. Almanya merkezli Deutsche Welle'in (DW) haberine göre; Ukrayna Başbakan Yardımcısı Yulia Svırıdenko, Ukrayna tahılının Hırvatistan limanları üzerinden dışa açılacağını duyurdu. 

UKRAYNA TAHILI, YENİ ROTASINI BULDU

Svırıdenko konuyla ilgili olarak, "Burada söz konusu olan niş bir ticaret yolu olsa da, şimdiden oldukça sevildi" değerlendirmesini yaptı ve anlaşmadan memnuniyet duyduğunu dile getirdi. 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Temmuz 2023'te Hırvatistan ile anlaşmaya varıldığını ve tahıl ticaretinin Tuna Nehri ve Adriyatik Denizi üzerindeki limanlardan sağlanacağını bildirdi. 

BM, Rusya'nın Tuna Nehri üzerinden tahıl sevkiyatını hedef almasından  endişeli

PUTİN, ANLAŞMAYI ŞARTA BAĞLADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 4 Eylül 2023'te Soçi'de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı ortak basın toplantısında Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'na dönmesinin bir şartı olduğunu açıkladı. Putin, bu anlaşmaya dönülmesinin Batılı ülkelerin yaptırımları kaldırması şartına bağlı olduğunu dile getirmişti.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Rusya: Tahıl Koridoru Anlaşması sona erdi

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.