SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, Slovenya ve Çekya ile güvenlik anlaşmaları imzaladı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Slovenya Başbakanı Robert Golob ve Çekya Başbakanı Petr Fiala ile güvenlik iş birliği ve uzun vadeli desteğe ilişkin anlaşmalar imzaladı.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2024 12:53
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2024 15:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Slovenya ve Çekya ile güvenlik anlaşmaları imzaladı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 18 Temmuz 2024 tarihinde Birleşik Krallık’a düzenlediği ziyaret çerçevesinde, Slovenya Başbakanı Robert Golob ve Çekya Başbakanı Petr Fiala ile güvenlik iş birliği ve uzun vadeli desteğe ilişkin anlaşmalar imzaladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada, dün Woodstock'ta Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve Slovenya Başbakanı Robert Golob’un Ukrayna ile Slovenya arasında güvenlik iş birliği ve uzun vadeli desteğe ilişkin bir anlaşma imzaladığını bildirildi. Açıklamada, Slovenya'nın halihazırda Ukrayna’ya 13 askeri destek paketi sağladığını ve desteğini sürdürmeyi planladığı belirtildi.

İki ülke arasında imzalanan anlaşma; mühimmat üretimi başta olmak üzere askeri ve teknik alanındaki iş birliğinin güçlendirilmesini, hafif silah, insansız hava araçları (İHA), elektronik harp teçhizatı ve ağır teçhizat üretimini öngörüyor.

Anlaşmanın bazı maddeleri askerî olmayan desteği kapsıyor. Örneğin Slovenya insani yardım, ekonomik yenilenme ve “Ukrayna'dan Tahıl” insani programı için ek 5 milyon avro tahsis edecek. Ayrıca belgede Slovenya'nın Ukrayna'nın gelecekteki AB ve NATO üyeliğine tam desteği açıkça ifade ediliyor.

ÇEKYA TOP MERMİSİ TEDARİK ETMEYE DEVAM EDECEK

Bunun dışında Zelenskıy, aynı gün Çekya Başbakanı Petr Fiala ile güvenlik iş birliği anlaşması imzaladı. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisinden konu ile ilgili yapılan açıklamada, Ukrayna ile Çekya arasında imzalanan anlaşmanın büyük kısmının askeri ve teknik alanda, özellikle küçük ve büyük kalibreli mühimmat, küçük silahlar ve hafif silahların yanı sıra İHA'lar, elektronik harp teçhizatı ve ağır teçhizat üretimi olasılığı konusunda iş birliğinin artırılmasına ayrıldığına dikkat çekilerek, “Çekya, ortak ülkelerin desteğiyle 155 mm ve 122 mm kalibreli top mermisi tedarik etme girişimi kapsamında devletimize yardım etmeye devam edecek. Ayrıca Ukrayna ve Çekya, kendi topraklarında mühimmat üretimine yönelik endüstriyel kapasiteleri güçlendirecek ve ortak girişimler oluşturacak." ifadelerine yer verildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.